Deveti odred Specijalne policije dao nemjerljiv doprinos izgradnji Srpske

0
Deveti odred Specijalne policije dao nemjerljiv doprinos izgradnji Srpske

FOČA – Deveti odred Specijalne brigade policije dao je nemjerljiv doprinos izgradnji Republike Srpske, poručili su veterani ove jedinice u Foči, gdje su danas obilježene 23 godine od njenog formiranja.

Ovaj odred policije formiran je u Foči u maju 1995. godine.

Polaganjem vijenaca i parastosom na centralnom spomeniku palim borcima i civilima u proteklom ratu u Foči, veterani ovog odreda prisjetili su se poginulih i preminulih saboraca, ali i slavnog ratnog puta ove jedinice.

„Možemo da budemo ponosni na ovaj odred koji je imao ključnu ulogu u završnim ratnim operacijama. Pokazali su izuzetnu hraborost i domišljatost na teško pristupačnim terenima Treskavice i širom drugih ratišta i oslobodili značajne predjele i kvote“, rekao je veteran odreda Zoran Vuković.

On je dodao da se po završetku rata ovaj odred smjestio u spomen-kompleks na Tjentištu kod Foče.

Vuković je dodao da su u tom periodu radili na rehabilitaciji tog kompleksa, uređivali bazen i ostale kulturno-istorijske i monumentalne vrijednosti, te ih tako sačuvali od propadanja.

Zamjenik ratnog komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske LJubiša Borovčanin rekao je da je deveti odred bio među elitnim brigadama koje je imala Republika Srpska, te da je dao nemjerljiv doprinos u njenom stvaranju i zaštiti stanovništva i teritorije.

Borovčanin, penzionisani general VRS, kaže da su se danas prisjetili i svih poginulih kolega i pripadnika odreda.

„Dužni smo da se sa pijetetom i poštovanjem sjećamo tih mladića koji su svoj život žrtvovali da bismo danas mi živjeli u svojoj državi koju imamo i treba da je dograđujemo i uređujemo onako kako zaslužuje“, rekao je Borovčanin.

Specijalna brigada policije Republike Srpske formirana je 1992. godine, a njen Deveti odred od osnivanja 1995. godine postojao je pet godina.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare