Demantovati špekulacije o ukidanju doma zdravlja

0

MILIĆI – Opštinske vlasti u Milićima uputiće dopis Vladi i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u kojem će zatražiti da se demantuju spekulacije o ukidanju milićkog Doma zdravlja i njegovom pripajanju drugoj zdravstvenoj ustanovi, rekao je Srni načelnik Milića Živojin Jurošević.

Jurošević je naglasio da ne dolazi u obzir ovakva mogućnost, koja je pomenuta u kontekstu racionalizacije mreže zdravstvenog sistema u Srpskoj.

„Za ukidanje Doma zdravlja u Milićima ne postoje realne pretpostavke, a ako bi tako nešto postalo zvaničan stav hitno bi zatražili sastanak sa ministrom zdravlja Srpske i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja, kako bi to pitanje bilo riješeno na odgovarajući način“, rekao je Jurošević.

Jurošević je naglasio da nijedan od kriterijuma koji se navode kao razlog za ukidanje Doma zdravlja u Milićima i njegovo pretvaranje u ambulantu nije valjano utemeljen.

„Navodi se da opštine koje imaju ispod 10.000 stanovnika nisu u stanju da servisiraju domove zdravlja u onoj mjeri u kojoj bi to bilo poželjno. Prema procjenama koje imamo i koje je prihvatila Vlada Srpske, a na osnovu kojih dobijamo povrat sredstava od PDV-a, Milići imaji oko 12.500 stanovnika“, rekao je Jurošević.

Kao argument o održivosti milićkog Doma zdravlja, Jurošević je istakao i podatak o prikupljenim sredstvima na području opštine Milići, koja se plasiraju u Fond zdravstvenog osiguranja.

„Za 11 mjeseci ove godine sa područja opštine Milići u Fond zdravstva izdvojeno je 2.750.000 KM, a po osnovu faktura koje je Dom zdravlja ispostavio Fondu, vraćeno je 750.000 KM, ili 27 odsto“, istakao je Jurošević.

On je dodao da opština Milići svake godine, u kontinuitetu, pomaže rad Doma zdravlja sufinansiranjem ljekara koje Fond ne finansira, te kupovinom opreme i drugim vidovima neposredne pomoći.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare