Dejanu Hršum pokreće muzika

0

Magistar solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejana Hršum ističe da ta vrsta pjevanja predstavlja usmjeravanje i usavršavanje glasa za operu i predlaže svima koji imaju talenta da se muzički obrazuju.

„Glas sam školovala za operu, koja je rijetko zanimanje, ali se nisam usmjerila na to. Više sam koncertni izvođač. U BiH je veoma teška situacija kada je riječ o operi i zato je najbolje ići u inostranstvo. Da biste se bavili operskim pjevanjem morate se samo tome posvetiti jer je opera veoma teško i zahtjevno muzičko-scensko djelo“, kaže Hršumova za Srnu.

Ona navodi da je upisala teoretski odsjek u Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevu, a nakon toga Muzičku akademiju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu jer je željela da bude u odsjeku za solo pjevanje, posveti se muzici i usavrši glas.

„Master studije sam završila u klasi profesorke Sanje Ostić, nekadašnjeg soliste u Sarajevskoj operi, to mi je mnogo značilo. Kao student učestvovala sam na svim značajnim koncertima Muzičke akademije i bila učesnik tamičenja za solo pjevanje u Crnoj Gori i Beogradu, gdje sam osvajala nagrade“, napominje Hršumova.

Dejana Hršum trenutno radi u Srednjoj muzičkoj školi u Istočnom Sarajevi kao profesor solo pjevanja, a bavi se i koncertnim izvođenjem. Počela je saradnju sa magistrom harmonike Danijelom Gazdić na Muzičkoj akademiji, gdje osnivaju „Duo lagrimas“ – spoj glasa i harmonike.

„Glas kao najsavršeniji muzički instrument i harmonika, koja svojim zvučnim i tehničkim mogućnostima dočarava vokalnost u izvođenju, daju nam prepoznatljiv stil interpretacije“, ističe Hršumova i napominje da ima dobru saradnju i sa Paljankom Majom Žužom, profesorkom klavira.

Prošle godine, Dejana je bila učesnik festival pop muzike pod nazivom „Slavijanski bazar“ u Bjelorusiji, gdje je predstavljala BiH. Kao polufinalista ima priliku ponovo da učestvuje.

Osim koncertnog izvođenja, Dejana je i član benda „Starbridž“ – imaju četiri autorske pjesme i spot na engleskom jeziku, koji još nije objavljen /dok bude izabrana produkcijska kuća/, kao i objavljene obrade pjesama sa pratećim video-zapisima.

Bend kombinuje različite žanrove, a prepoznatljiv je po progresivnom i rok metalu, te nastupa po BiH i mnogim festivalima. „Starbridž“ očekuju još dvije obrade pjesama koje treba izdati kako bi se grupa više približila publici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare