Davidovićeva u posjeti obdaništima u Palama, Rogatici i Foči

0

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović posjetila je danas, povodom „Nedjelje djeteta“, obdaništa u Palama, Rogatici i Foči i istakla da je prezadovoljna uslovima u sva tri vrtića jer, osim dobrog smještaja, imaju i uređen vanjski prostor za boravak i igru.
„Želim da zajedno sa direktorima ovih vrtića realizujemo manje projekte u okviru Ministarstva koje podržava porodicu“, rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je 30. septembra Ministarstvo porodice, omladine i sporta zaključilo konkurs podrške porodici na koji su mogle aplicirati sve ustanove koje se bave podrškom porodici, a na koji je aplicirao i Dječiji centar „Buba mara“ na Palama.

Iako su predškolske ustanove u domenu Ministarstva prosvjete, Davidovićeva je
istakla da je cilj Ministarstva porodice, omladine i sporta da sva djeca budu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem radi njihove socijalizacije.

Prema njenim riječima, kada su djeca na sigurnom i roditelji su opušteniji i lakše se odlučuju za rađanje sljedećeg djeteta, što je izuzetno važno za natalitet.

Davidovićeva je naglasila da će se u dogovoru sa opštinama, koje su osnivači obdaništa, pokušati radno vrijeme ovih ustanova prilagoditi potrebama roditelja, te raditi i popodnevnu smjenu.

Ona je rekla da je prilikom posjete Dječijem vrtiću „Čika Jova Zmaj“ u Foči upoznata o tome da imaju dosta djece na čekanju, zbog čega im je namjera proširiti obdanište ili izgraditi novo, i Ministarstvo će pokušati da nađe rješenje u dogovoru sa načelnikom.

Davidovićeva je navela da su djeca u Rogatici 100 odsto obuhvaćena predškolskim obrazovanjem, ali bi i oni voljeli da imaju djece na čekanju, jer bi to značilo i veći natalitet.

„Želja nam je da se poveća natalitet, jer od 2002. godine imamo blagi pad koji je konstantan“, naglasila je Davidovićeva i dodala da će i kao ministar i kao ljekar nastojati da društvo učini nešto na povećanju nataliteta.

Direktor Dječijeg centra „Buba mara“ na Palama Slava Brezo zahvalila je Davidovićevoj za posjetu i poklone za djecu, navodeći da u vrtiću boravi oko 100 djece u cjelodnevnom boravku, a imaju i grupu djece koja besplatno boravi tri časa u trajanju od tri mjeseca.

Brezo je dodala da je osnivač obdaništa, opština Pale, donijela odluku da svako treće ili četvrto djete iz porodice boravi besplatno u obdaništu, a takvih je pet, šest porodica.

Ona se nada da će im biti odobren projekat za koji su aplicirali kod Ministarstva porodice, omladine i sporta za adaptaciju jednog dijela sanitarnih čvorova jer je objekat u kojem su smješteni pravljen osamdesetih godina.

Brezo se nada da će u narednom periodu riješiti i najveće probleme, a to su fasada i zamjena stolarije.

„U protekloj godini uspjeli smo da zamijenimo dosta namještaja i obezbijedimo dobre uslove za boravak djece“, rekla je Brezo.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/posjeta-davidovic-vrtic-bubamara-14-10-2015/] width=[87] height=[87] title=[Posjeta Davidovic] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare