Davidovićeva podsjetila na važnost porodice

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, prilikom posjete Dječijem vrtiću “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu, istakla je da je najvećim dijelom danas tu da podsjeti na važnost porodice i mališanima pokloni didaktički materijal.

“Drago mi je da sam danas posjetila vrtić i uvjerila se da su uslovi u kojima djeca borave vrhunski, da je hrana ispravna i zdrava, da imaju vaspitače koji brinu o njima i da roditelji mogu biti mirni”, istakla je Davidovićeva i dodala da je djeci donijela ono što se svaki dan troši – bojice i bojanke, kao i majice koje su imali za manifestaciju “Međunarodni dan porodice”.

Ona kaže da i na ovaj način želi da istakne koliko je porodica važna, koliko je važno djecu vaspitavati na pravi način i sa njima provoditi vrijeme.

“Mora se svaki dan izdvojiti bar pola sata kvalitetnog vremena za djecu, možda neki porodični ručak, to je običaj koji se pomalo izgubio. Moramo se vraćati na to da se jedan ručak ili večera u toku dana provedu zajedno, da se razgovara i da se vidi da li dijete ima nekih problema, kako bi roditelji mogli reagovati”, istakla je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, i djeca kada odrastu, što je u sklopu tradicionalnih vrijednosti, treba da vode računa o svojim roditeljima.

“Mi to imamo ukorijenjeno u našoj tradiciji i to je ono što moramo zadržati svi zajedno – i vrtići, i porodice, i institucije i Ministarstvo”, kaže Davidovićeva.

Davidovićeva dodaje da je prvi put u posjeti vrtiću “Patrijarh Pavle”, čiji naziv obavezuje direktora, menadžment i vaspitače da vode računa o djeci.

Ona je naglasila da nema puno lokalnih zajednica, kao što je Istočno Novo Sarajevo, koje imaju riješen problem smještaja djece u vrtiće, jer u dosta lokalnih zajednica postoje liste čekanja.

Davidovićeva dodaje da resorno ministarstvo potencira da svaki vrtić ima i popodnevnu smjenu, što je slučaj i sa ovim vrtićem, da bi roditelji bili sigurni i mirni na svom radnom mjestu.

Ona je naglasila da je izuzetno zadovoljna što je juče na sjednici Vlade Republike Srpske donesena odluka da se iz sredstava Razvojnog fonda izdvoji 1.200.000 KM za izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Petar Petrović NJegoš” u Istočnoj Ilidži.

“Drago mi je da se danas već potpisuje ugovor sa izvođačima radova, a posebno mi je drago, jer sam ministar iz istočnog dijela Republike Srpske, što imam priliku da svoj toj djeci koja će nastavu fizičkog vaspitanja imati u novoizgrađenoj sali, poželim sretno odrastanje, djetinjstvo i školovanje, te da imaju nastavu u uslovnim prostorijama što do sada nije bio slučaj”, ističe Davidovićeva i dodaje da želi da Istočnio Sarajevo napreduje, jer je to novi grad koji se uspješno razvija.

Ona je podsjetila da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prilikom nedavne posjete Istočnom Sarajevu najavio izgradnju još jedog vrtića, u skorije vrijeme.

Direktor Dječijeg vrtića “Patrijarh Pavle” Nikola Ašanin je zahvalio Davidovićevoj na posjeti, ističući da se i u budućnosti nada dobroj saradnji.

Ašanin kaže da je već počeo upis djece, a trenutno ih ima 120 upisanih, te je odlučeno da prihvate svu djecu koja se prijave, budući da ima dovoljno mjesta.

“Planiramo da formiramo još jednu vaspitnu grupu, ako za tim bude potrebe. Uslovi u našem vrtiću su fantastični, sve je novo, a imamo značajnu pomoć opštine”, ističe Ašanin.

On dodaje da su cijene u vrtiću “između ekonomskih i socijalnih”, jer se vrtić u značajnom dijelu samofinansira, napominjući da je cijena za vrtićke grupe 180 KM za cjelodnevni boravak, dok je za jaslice cijena 200 KM u koje su, osim kvalitetnog obrazovnog rada, uključena dva obroka i dvije užine.

Prema njegovim riječima, u vrtiću su na prvom mjestu higijena i ishrana, čemu se posvećuje značajna pažnja zbog zdravlja djece, koja u ovoj predškolskoj ustanovi mogu da borave od 7.00 do 17.30 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments