Davidović: Treće dijete obezbijediće prostu reprodukciju

0

FOČA – Ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović izjavila je danas na „Konferenciji beba“ u Foči da bi svaka porodica trebalo da ima barem troje djece, jer upravo to treće dijete obezbjeđuje prostu reprodukciju.


Ona je napomenula da je Foča 32. lokalna zajednica u Srpskoj u kojoj je ove godine održana manifestacija „Konferencija beba“, koja je zbog kiše, umjesto na trgu, održana u Gradskom pozorištu.

Davidovićeva je rekla da Ministarstvo izdvaja 600 KM za trećerođenu bebu u porodici, a za četvrtu 450 KM, te da će ona lično nastojati da se ti iznosi povećaju.

Na Konferenciji beba u Foči, tradicionalnoj manifestaciji čiji je cilj promocija rađanja i porodičnih vrijednosti, učestvovalo je 90 beba, a za predsjedninika tročlanog predsjedništva izabrana je jednomjesečna Sofija Mićević.

Sofijin otac, pedesetjednogodišnji Miro Mićević istakao je da ovakve akcije doprinose poboljšanju nataliteta.

„Najvažnije od svega je da se djeca rađaju. Mi smo se potrudili da dobijemo treće dijete, koje nas je mnogo obradovalo“, rekao je Mićević.

U tročlano predsjedništvo izabrani su i Pavle Kulić, koji je četvrto dijete u porodici, te Anika Radović, prva radost svojih roditelja.

„Pavle ima dva brata i sestru. Djeca su ukras svijeta, najveće bogatstvo i svima bih poručio da imaju što više djece“, rekao je Pavlov otac Dalibor Kulić.

Anikina majka Milijana Radović istakla je da je potrebno što češće organizovati ovakve manifestacije da bi se ukazalo na potrebu većeg rađanja.

„Anika nam je prvo dijete i naravno da planiramo da proširimo porodicu“, rekla je Radovićeva.

Nagradu je dobila i „najporodica“ NJegoša i Tatjane Badnjar iz Popovog Mosta, koji imaju petoro djece.

„Živimo od poljoprivrede. Gdje ima dosta djece, dosta je i radosti. Srećni smo“, rekao je NJegoš Badnjar.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da se u Foči u prosjeku godišnje rađa 130 beba, te da je želja lokalne uprave da taj broj bude veći od 200 što se nastoji postići stimulativnim mjerama.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Branka Salamadija naglasila je da opština svako trećerođeno dijete, kao i svako novorođenče u porodici u kojoj roditelji ne rade, daruje sa 1.000 maraka, a već godinama finansira i vantjelesnu oplodnju.

„Ovih dana završen je konkurs i odabrano je sedam žena koje će u ovoj godini dobiti vantjelesnu oplodnju“, rekla je Salamadija.

Prema podacima matične službe, u Foči se do 2000. godine rađalo godišnje više od 200 beba, a negativan prirodni priraštaj počeo je 2005. i zadržao se do danas.

U 2016. godini rođene su 133 bebe, a umrlo je 177 Fočaka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare