Davidović: Podrška slijepim i slabovidim licima

0

FOČA – U Foči se danas, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, održava regionalni šahovski turnir za slijepa i slabovida lica pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.
Takmičenje je okupilo članove udruženja slijepih i slabovidih iz Istočnog Sarajeva, Goražda i Foče, kao i predstavnike fočanskog Udruženja penzionera, a organizator je Međuopštinsko udruženje slijepih i slabovidih lica Foče, Kalinovika i Čajniča.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović, koja je otvorila turnir, istakla je da je ovo ministarstvo prepoznalo napore fočanskog Udruženja, koje se bori za kvalitetniji život svojih članova i njihovo uključivanje u društvo.

„Ovakva druženja su slijepim i slabovidim licima veoma važna, a jačina svakog društva i države ogleda se u tome koliko pažnje posvećuje licima sa invaliditetom. Želim da pohvalim aktivnost ovog udruženja i njenog predsjednika Dare Đajić, koja je veliki borac. Mi smo tu da pružimo punu podršku slijepim i slabovidim licima i njihovoj integraciji u društvo“, rekla je Davidovićeva.

Učesnik tunira Momir Ašonja iz Istočnog Sarajeva rekao je da je šah jedina sportska igra u kojoj slijepi i slabovidi mogu da iskažu svoju kreativnost i da im je takmičenje u Foči dobra priprema za gostovanje u Srbiji.

„Šahovska reprezentacija Republike Srpske naredne sedmice ide u Novi Sad na prijateljski šahovski meč sa reprezentacijom Srbije“, naveo je Ašonja.

Esad Drakovac iz goraždanskog Udruženja slijepih rekao je da je šahovska igra povezala slijepa i slabovida lica iz Republike Srpske i Federacije BiH.

„Druženje je mnogo važnije nego ko će koje mjesto osvojiti, a toliko smo se združili da smo kao jedna porodica“, naglasio je Drakovac.

Predsjednik Međuopštinskog udruženja slijepih i slabovidih Foče, Kalinovika i Čajniča Dara Đajić navela je da je ovim projektom, koji finansnira Ministarstvo porodice, omladine i sporta, izdvojeno i po 50 KM pomoći za 37 porodica.

„Pomogli smo ih materijalno za nabavku prehrane, sredstava za ličnu higijenu, sufinansiranje ogreva ili plaćanje računa za struju“, rekla je Đajićeva.

Ona je ministru porodice, omladine i sporta Jasmini Davidović uručila zahvalnicu za podršku ovom udurženju.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić, koji je prisustvovao otvaranju turnira, rekao je da Udruženje slijepih i slabovidih, uz Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama „Tračak nade“, zaslužuje posebnu brigu.

„U našem budžetu oni imaju tretman kao i ostala udruženja, ali mislim da to nije dovoljno i da je potrebno da imaju poseban grant. Mislim da ćemo u budžetu za narednu godinu za ove dvije kategorije planirati posebna sredstva“, rekao je Mašić.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. oktobra.

Davidovićeva: Trojkama iz Rogatice po 600 KM i kolica

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da će porodica Jovane i Darka Žižovića iz Rogatice, koja je dobila trojke, biti nagrađena sa po 600 KM za svaku bebu, te kolicima za trojke.

Davidovićeva je rekla novinarima u Foči da je prelijepo to što je ovaj bračni par, nakon osam godina čekanja, prije dva dana dobio dvije djevojčice i dječaka, zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji.

Ona je podsjetila da program Vlade Republike Srpske podrazumijeva dva besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje, a da je opštinama upućena inicijativa da preuzmu plaćanje trećeg i svakog narednog pokušaja, te da je namjera Vlade Srpske da od naredne godine plaća i treći pokušaj.

„Drago mi je za porodicu Žižović i sigurno će biti prilike da ih posjetim u Rogatici. Od resornog ministarstva dobiće kolica za trojke i po 600 KM za svaku bebu“, rekla je Davidovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvu mnogo stalo do podrške natalitetu, te da je potrebno još mnogo na tome raditi.

Rogatičke trojke na svijet su došle 14. oktobra u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare