Danilović: Sveti Sava – ličnost koja je širila dobro i ljubav

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Sveti Sava je ličnost koja je širila dobro i ljubav, i zbog toga treba da bude duboko poštovan u srpskom narodu, u čijoj istoriji je ostavio dubok i neizbrisiv trag, rekao je večeras paroh blažujski jerej Darko Danilović.

Obraćajući se prisutnima na centralnoj priredbi manifestacije pod nazivom “Tragom Svetosavlja” u Istočnom Novom Sarajevu, Danilović je poručio da Srbi treba da prate put Svetoga Save koji je svoj život posvetio širenju vjere, mira i ljubavi među Srbima, ali i među ostalim narodima.

Autor projekta “Tragom Svetosavlja” Dejan Kerleta smatra da su organizatori projekta uspjeli u namjeri da izvrše decentralizaciju kulture u Istočnom Sarajevu, ali isto tako da podsjete sugrađane na duhovne poruke i pouke Svetoga Save.

“Cilj je da sugrađane podsjetimo i na najznačajnija djela u našoj književnosti i kulturi koja su vezana za Svetoga Savu, ali i da promovišemo običaje i tradiciju našeg naroda i smatram da smo ovom manifestacijom u tome i uspjeli”, naglasio je Kerleta.

On je najavio da će dio programa manifestacije “Tragom Svetosavlja” uskoro biti predstavljen i korisnicima Doma za starija lica u Istočnom Sarajevu.

Portparol Udruženja građana “Ženski interaktivni ruralni centar” iz Istočnog Sarajeva Snježana Rosuljaš rekla je da je u okviru ove manifestacije predstavljen suvenir – ručno rađeni priglavak žena sa ovog područja uz poruku “Pozdrav sa Jahorine”.

Pred brojnim posjetiocima večeras su nastupili kulturno-umjetnička društva “Boško Vujadin” i “Vojkovići”, izvorne grupe i članovi Udruženja zavičajne pjesme i guslara “Srđan Knežević”, dramski umjetnici Filip Radovanović i Jelena Todorović, kao i recitatori Đorđe Čarkić i Marko Kravljača.

Posjetioci su mogli i da vide izložbe radova škole ikonopisanja Centra za mlade “Sveti Petar Sarajevski”, kao i izložbu fotografija sa svih dosadašnjih priredbi koje su proteklih dana odražane u više mjesnih zajednica i opština iz Istočnog Sarajeva, te u Hramu Svetog Save u Blažuju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments