Danici Vukićević NIN-ova nagrada

0

BEOGRAD – Danica Vukićević je 69. dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman za knjigu „Unutrašnje more“, saopštio je danas žiri ove prestižne nagrade.

Roman predstavlja fragmente o životu kroz specifičan pogled pjesnikinje ili „oštre osmatračnice pojava i ljudi“, saopšteno je na konferenciji za novinare žirija u Beogradu.

U obrazloženju žirija se navodi da je roman „Unutrašnje more“ formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije, od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutrašnjih drama pojedinaca u savremenom svijetu.

„Jezičkom suptilnošću i silovitošću Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta“, navedeno je u obrazloženju.

Danica Vukićević /64/ je član Srpskog književnog društva, a radi kao lektor-redaktor i bavi se književnom kritikom i esejistikom.

Ona je rođena u Valjevu, osnovnu školu, gimnaziju i filološki Fakultet završila je u Beogradu na odsjeku Opšta književnost i teorija književnosti.

Roman „Unutrašnje more“ Danice Vukićević objavljen u izdanju „Nojzac“.

Na konkurs za najbolji roman objavljen tokom protekle godine, bilo je prijavljeno 177 naslova.

U najužem izboru su bila ostvarenja šest književnika i to „Unutrašnje more“ Danice Vukićević, „Klub istinskih stvaralaca“ Milana Tripkovića, „Papir sa vodenim znakom“ Gorana Petrovića, „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ Mirjane Drljević, „Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca i „Klara, Klarisa“ Marijane Čanak.

Članovi NIN-ovog žirija su Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić, koji je predsjednik žirija.

NIN-ova nagrada za najbolji roman prvi put je dodijeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Tokom proteklih više od pola vijeka osvajali su je pisci sa prostora cijele bivše Jugoslavije.

Trostruki laureat NIN-ove nagrade bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić.

Nagrada nije dodijeljena 1959. godine zbog tadašnjih rasprava o kvalitetu pristiglih romana. NIN-ovu nagradu su vratili Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za „Peščanik“ i Milisav Savić, koji je priznanje dobio 1991. godine za roman „Hleb i strah“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare