Dani evropske baštine

0

Kinoteka RS organizuje u ponedjeljak, 28. septembra, poseban program, kojim će se ova ustanova kulture pridružiti obilježavanju Dana evropske baštine, manifestaciji koja se tokom septembra održava širom Evrope, a od lani i u RS. Ovo je „Fokusu“ potvrđeno u republičkoj kinoteci, uz najavu da će biti prikazani filmovi iz njenog fundusa „Srpske crkve brvnare – znaci trajanja“ i „Pismo Ivanu“, oba u režiji Milovana Pandurevića, te da će poseban dio programa biti posvećen predavanju magistra Drage Mastilovića na temu „Patrijarhalna kultura hercegovačkog društva na prelazu iz 19. u 20. vijek“.

– Film „Srpske crkve brvnare – znaci trajanja“ snimljen je na području Banjolučke eparhije, blagoslovom preosvećenog vladike Jefrema, a zajednički je projekat Srna filma i RTRS iz 1998. godine. Scenario za film uradio je Branko Brđanin Bajović, po knjizi istoričarke umjetnosti doktora Ljiljane Ševo „Manastiri i crkve brvnare Banjolučke eparhije“, a njime je obuhvaćeno desetak crkava, od kojih većina datira iz 19. vijeka, dok su neke sagrađene još u 18. vijeku i trajni su spomenici pravoslavne vjere i dokaz stvaralačke snage srpskog naroda.

Film „Pismo Ivanu“ snimljen je u produkciji Srna filma na hercegovačkoj visoravni Morine, nedaleko od Nevesinja, i na specifičan način govori o vrijednostima koje su u savremenom društvu pomalo zaboravljene, o zavičaju kao duhovnom utočištu. Inače, ovaj film je dobitnik specijalnog priznanja na smotri izvornog i narodnog stvaralaštva u Kučevu 2003. godine, prikazan je i na Međunarodnoj smotri dokumentarnog i etnološkog filma „Aleksandar – Saša Petrović“ u Banji Koviljači, gdje je dobijen i poziv da bude dio programa Međunarodnog festivala ekološkog filma na Rodosu – kaže urednica ovog programa i stručna saradnica u Kinoteci RS, Jadranka Pandurević, dodajući da je predavanje magistra Drage Mastilovića posvećeno patrijarhalnoj kulturi hercegovačkog društva na prelazu iz 19. u 20. vijek, čiji su se korjeni u nekim našim sredinama zadržali i do današnjih dana.

Inače, program će biti održan u sali parohijskog doma crkve Uspenja presvete Bogorodice u Palama, s početkom u 19 časova, a na ovaj način se i Opština Pale uključuje u obilježavanje kulturnog septembra, zajedničkog programa Savjeta Evrope i Evropske komisije, koji se u RS obilježava pod pokrovoteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana evropske baštine u RS biće održana u Banjoj Luci 30. septembra, u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

U tom programu takođe će učestvovati i Kinoteka RS, prikazivanjem filma „Pismo Ivanu“.

(Fokus)

Program:

  • Srpske crkve brvnare – znaci trajanja, dokumentarni film (Režija: Milovan Pandurević)
  • Mr Draga Mastilović: Patrijarhalna kultura hercegovačkog društva na prelazu iz 19. u 20. vijek (predavanje)
  • Pismo Ivanu, dokumentarni film (Režija: Milovan Pandurević)

28.09.2009. godine (ponedeljak) u 19.00 časova, Parohijski dom, Pale

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare