Dani borovnice u Foči

0

U okviru tradicionalnih „Dana borovnice“ na gradskom Trgu u Foči danas je otvoren Sajam borovnice, na kome su proizvode, spremljene od borovnice i zdravog voća i pripremljene na tradicionalan način, izložili pojedinci iz Foče, Republike Srpske, ali i iz Federacije BiH. Na sajmu, koji je otvoren u okviru „Dana borovnice“, koje treću godinu zaredom organizuje fočanska Turistička organizacija, posjetioci besplatno degustiraju izložene proizvode.


Svježu borovnicu, sokove i džemove od ovog najslađeg divljeg voća, kao i proizvode od drugih vrsta voća, na sajmu je izložilo 12 individualnih proizvođača iz Foče, Rudog, Višegrada, Ustikoline, Goražda i Bugojna.

Na sajmu su izloženi i proizvodi domaće radinosti, kao i razne vrste meda i pčelinjih proizvoda.

„Cilj manifestacije je promocija turističkih kapaciteta Foče, ali i zaštita borovnice, kojom su posebno bogate Zelengora, Maglić, Maluša i Ljubišnja, planine koje okružuju Foču“, rekla je direktorka fočanske Turističke organizacije Dragana Ivanović.

Među izlagačima proizvoda, spremanih na prirodan način, bez konzervansa, najposjećeniji je štand Ilije Ćosovića iz Kozje Luke, koji ističe da su suša i nekontrolisano branje skoro uništili ovogogodišnji rod borovnice.

On je apelovao na berače, ali i na Nacionalni park „Sutjeska“, da se pozabave zaštitom borovnice, čija je cijena ovog ljeta u Foči gotovo dva puta veća u odnosu na prošlu godinu.

U okviru „Dana borovnice“, Turistička organizacija Foča će sutra organizovati branje borovnica na lokalitetu Donje i Gornje Bare, na Zelengori, nakon koga će za berače biti organizovan zajednički ručak.

Na ručak će stići i planinari, učesnici akcije „Jezera Zelengore“, koji će se beračima borovnice pridružiti nakon višednevnih obilazaka Kotlaničkog, Štirinskog, Orlovačkog, te Gornjih bara, jezera na Zelengori.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare