Danas svečani doček novoimenovanog mitropolita dabrobosanskog

0

NJegovo visokopreosveštenstvo novoizabrani mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas će biti svečano dočekan na Sokocu, dok će sutra biti ustoličen i uveden u tron u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice /Saborna crkva/ u Sarajevu.

Novoimenovanog mitropolita Hrizostoma dočekaće administrator Mitropolije dabrobosanske, NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom i vjernicima.

Među brojnim zvaničnicima koji će prisustovati dočeku na Sokocu i sutrašnjem uvođenju u tron novoizabranog mitropolita biće i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Novoimenovanog mitropolita Hrizostoma u 16.00 časova sveštenstvo i vjernici dočekaće u Žljebovima, koji se nalaze na granici između dvije eparhije – Zvorničko-tuzlanske i Dabrobosanske.

U 17.00 časova planiran je dolazak mitropolita Hrizostoma na Sokolac, gdje će biti formirana litija do Hrama Svetog proroka Ilije u kojem će biti služena doksologija, molitva kojom se iskazuje moć i veličina Božija.

„Nakon svečanog čina doksologije, mitropolit Hrizostom će se obratiti vjernom narodu i podijeliti blagoslov“, rekao je ranije Srni protojerej-stavrofor Boris Banduka.

Nakon služenja molitve, biće upriličen svečani ručak i prigodan program u Parohijskom domu Hrama Svetog proroka Ilije.

U Sabornoj crkvi u Sarajevu sutra će, sa početkom u 9.30 časova NJegova svetost patrijarh srpski Irinej služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva SPC.

Vladika Hrizostom je 61. mitropolit dabrobosanski. NJegovo svjetovno ime je Rajko Jević, rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca od roditelja Nikole i majke Rose, rođene Radošević.

Osnovnu školu sa odličnim uspjehom i primjernim vladanjem završio je školske 1966/1967. godine.

NJegova odluka da „uči za popa“ naišla je na protivljenje u njegovoj porodici, što je rezultiralo jednogodišnjim pauziranjem u redovnom školovanju.

Školske 1968/1969. godine upisao se u petorazrednu Bogosloviju u Manastiru Krki, koju je sa odličnim uspjehom okončao školske 1973. godine.

Još kao učenik 4. razreda Bogoslovije primio je monaški postrig, a zamonašio ga je vladika dalmatinski Stefan Boca na bdeniju uoči praznika Rođenja Presvete Bogorodice /Male Gospojine/ 20. septembra 1971. godine davši mu na monašenju ime Hrizostom.

U čin đakona rukopoložen je na Krstovdan 27. septembra 1971. godine, a u čin jeromonaha u Manastiru Krki 10. juna 1973. godine, kada ga je rukopoložio tadašnji episkop dalmatinski Stefan Boca.

Godine 1974. nakon odsluženja vojnog roka postavljen je za sekretara Crkvenog suda u Eparhiji dalmatinskoj u Šibeniku.

Blagoslovom vladike Stefana, upisao je vanredne studije teologije u Beogradu na Bogoslovskom fakultetu, ali je zbog obaveze u Eparhiji dalmatinskoj i parohiji skradinskoj, koju je po potrebi opsluživao, prekinuo vanredno studiranje na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Već 1975. godine Sveti arhijerejski sinod ga je na preporuku vladike Stefana uputio na redovne studije teologije u Bukurešt, ali zbog političkih razloga /inforbirovska afera Dapčević/ tamo nikada nije otišao.

Zbog te „afere“ krajem januara 1976. godine vladika Stefan ga šalje u Solun radi učenja grčkog jezika i priprema za upis na redovne studije teologije na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, koji je završio 1980. godine.

Za sve vrijeme studiranja u Solunu redovno je odlazio na Svetu Goru Atonsku i boravio, prije svega, u Manastiru Hilandaru i drugim svetogorskim manastirima. Posebno je bio duhovno vezan za starca Nikanora /Savića/, tadašnjeg prvog epitropa hilandarskog. Od njega je mnogo naučio, a molitva starca Nikanora bila je da poslije završenih studija ostane u Hilandaru.

NJegovu molbu i želju tada mladi jeromonah Hrizostom je osjetio i prihvatio, pa je odmah po položenoj zakletvi na kraju studija otišao u Hilandar i primio poslušanja efimeriosa i sekretara manastira za grčki jezik.

Međutim, zbog insistiranja tadašnjeg vladike dalmatinskog Nikolaja /potonjeg Mitroplita dabrobosanskog/ da se vrati u Manastir Krku i da bude nastavnik u tamošnjoj Bogosloviji početkom 1981. godine, jeromonah Hrizostom se vratio u svoj postrig Manastir Krku, u kojoj je od septembra 1981. do septembra 1991. godine bio nastavnik, vaspitač, glavni vaspitač, manastirski ekonom, gostoprimnik, kustos novootvorene riznice Manastira Krupe, administrator parohija đevrsačke, skradinske i bribirske.

U maju 1991. godine Sveti arhijerejski sabor SPC izabrao ga je za prvog episkopa novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke, a ustoličen je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda 4. avgusta 1991. godine u Hramu Svetog Save u Drvaru jer je Katedralni hram u Bosanskom Petrovcu bio u fazi rekonstrukcije.

U Eparhiji bihaćko-petrovačkoj ostao je 22 godine.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC, 1. juna 2013. godine izabran je na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskog, a 13. jula 2013. godine ustoličen je u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini.

Poslije četiri godine arhipastirskog rada u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odlukom Svetog arhijerejskog sabora 24. maja ove godine vladika Hrizostom izabran je za mitropolita dabrobosanskog.

Na tronu mitropolita dabrobosanskih on će naslijediti blaženopočivšeg mitropolita Nikolaja, kao 61. po redu arhijereja na tronu Mitropolije koju je 1220. godine osnovao Sveti Sava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare