Danas pripremno ročište u slučaju Starovlah

0

Pred Sudom BiH danas će biti održano pripremno ročište o naknadi štete po tužbi porodice Starovlah protiv BiH, zbog prekomjerne upotrebe sile i vandalskog premlaćivanja koji su otac Jeremija i sin Aleksandar doživjeli 2004. godine od pripadnika SFOR-a. Na ročištu, koje je zakazano za 11.00 časova, Miljkan Pucar, zastupnik porodice Starovlah, predočiće obimnu medicinsku dokumentaciju o liječenju Jeremije i Aleksandra Starovlaha. Kao posljedica premlaćivanja, Aleksandar Starovlah ostao je stodstotni invalid i zavisi od tuđe njege i pomoći. Napad na Starovlahe desio se 1. aprila 2004. godine, kada su u 01.00 čas pripadnici SFOR-a upali u parohijski dom na Palama u potrazi za Radovanom Karadžićem. Haškog optuženika nisu pronašli, a u brutalnoj akciji teško su pretučeni pravoslavni sveštenik, arhijerejski namjesnik sarajevski protojerej stavrofor Jeremija Starovlah i njegov sin Aleksandar.

Nakon premlaćivanja, obojica su u životnoj opasnosti ostavljeni ispred Kliničkog centra u Tuzli kao NN lica, gdje su liječeni tri mjeseca. Nakon toga, prebačeni su u Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu.

I tada, kao i danas, SFOR tvrdi da je sila koju su primijenili u ovoj akciji bila opravdana. NATO je odbio da plati odštetu Starovlasima uz obrazloženje da se radilo o vojnoj akciji, a ni BiH u kojoj se primjenjuje evropska Konvencija o ljudskim pravima i koja je potpisnik povelje UN nije im pružila zaštitu, već je dala imunitet NATO -u.

Kako ovaj slučaj nisu razmatrali ni istražna komisija, ni arbitražni sud, zastupnik porodice Pucar, podnio je još u martu 2007. godine tužbu protiv BiH, jer smatra da je BiH, kao država, dužna da Starovlasima plati štetu što bi, po njegovom mišljenju, bio najbolji znak da BiH štiti svoje građane.

(arhivska fotografija / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare