Danas počinje obilježavanje Dana odbrane Ilidže

0

ISTOČNO SARAJEVO – Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže počeće danas obilježavanje Dana odbrane Ilidže, odnosno 22. aprila i 14. maja 1992. godine, kada su pripadnici takozvane Armije BiH izvršili prvi i drugi napad na ovu sarajevsku opštinu.
Tokom napada 22. aprila 1992. godine poginulo je 13 nedužnih stanovnika Ilidže, a osam je oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta ni do danas još niko nije odgovarao, saopšteno je iz Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Na području opštine Ilidža poginula su 1.054 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Obilježavanje ovih, tada najkritičnijih dana za opštinu, počeće danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prikazivanjem dokumentarno-igranog filma režisera Dragana Elčića „Radovan – Povik iza zidova tamnice“ koji predstavlja ekskluzivnu priču o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

U nedjelju, 14. maja, obilježavanje Dana odbrane Ilidže biće nastavljeno parastosom za poginule i umrle borce u Crkvi Svetog Save u Blažuju, mjestu gdje su se borci okupljali prije i u toku borbenih dejstava.

Tačno u podne, delegacije Boračke organizacije položiće cvijeće na spomenik sa uklesanim imenima 48 boraca Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade na Centralnom trgu u naselju Dobrinja četiri.

U večernjim časovima, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće održana svečana akademija na kojoj će se okupljeni podsjetiti na ratne puteve Ilidžanske brigade i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare