Danas otvaranje pećine Orlovača za turističke posjete

0

U naselju Sumbulovac, opština Pale, danas će svečano biti otvoren speleološki kompleks pećine Orlovača za turističke posjete.
Posjete sa vodičem ovom rijetkom primjeru prirodne ljepote planirane su od utorka do subote u terminima od 9.00, 12.00 i 15.00 časova.

Pećina Orlovača nalazi se na brdu Orlovača u naselju Sumbulovac. Od Pala je udaljena 10, a od Sarajeva 15 kilometara.

Sa svojim stalagmitima, stalaktitima i halaktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH, saopšteno je iz opštine Pale.

Zahvaljujući stručnom kadru, te finansijskim sredstvima opštine Pale, koja je uvidjela potencijal pećine Orlovača kao turističke destinacije, turisti će i ove sezone imati priliku vidjeti čuda stvarana dahom prirode kroz godine i vijekove na sarajevsko-romanijskom platou.

Orlovača je izvanredan speleološki objekat, u kome je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda. Kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu.

Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša. Uljepšana je nizovima draperija različitih formi. Potpuni pejzaž obogaćuju salivi poput okamenjenih vodopada, dajući pećini ambijentalni dizajn.

Bigrene kade različitih veličina ispunjene vodom daju kompletan inventar pećinskog nakita.

Ukupna dužina pećinskih kanala iznosi više od dva i po kilometra, dok je za turiste uređeno 560 metara sa betonskim stazama i rasvjetom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare