Danas otvaranje međunarodne likovne kolonije

0

Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2019“, koja će okupiti 19 slikara i vajara iz šest zemalja, biće otvorena danas na Palama.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić rekao je Srni da će  likovna kolonija trajati do 23. jula, kada će biti predstavljeni radovi učesnika koji dolaze iz BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Bugarske i Japana.

„Ove godine vajaru iz Japana je zadata tema da uradi skulpturu Starine Novaka. Osim njega, dolaze i tri umjetnika iz Rusije, a jedan od njih Ilija Mišurkin koji će pokušati da uradi figuru patrijaha Pavla ukoliko mu budemo obezbijedili adekvatno drvo“, navodi Savić.

On kaže da je planirano da skulpture ovih vajara budu postavljene na paljanskom šetalištu.

Tokom ove manifestacije učesnici će obići Andrićgrad, posjetiti Sarajevo, dok će u Centru za kulturu u Bijeljini 17. jula biti organizovana samostalna izložba bugarskog slikara Nikolaja Ruseva.

Savić je naveo da će 17. saziv međunarodne likovne kolonije biti otvoren u 20.00 časova izložbom prošlogodišnjih radova, u prisustvu likovnog kritičara Aleksandra Grandića iz Banjaluke.

Međunarodna likovna kolonija organizuje se radi afirmacije likovne umjetnosti, razvoja ekološke svijesti, podsticaja turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice i od tada se svake godine održava na ovoj planini.

Međunarodna likovna kolonija do sada je ugostila brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare