Danas obilježavanje stradanja ubijenih Srba

0
Crni vrh kod Zvornika

ZVORNIK- Na Crnom vrhu kod Zvornika danas će biti obilježeno 25 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani.

Parastos će biti služen u 11.30 časova, nakon čega će na Spomen-ploču biti položeni vijenci, najavljeno je iz Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik.

Sekretar ove organizacije Milivoje Marković podsjetio je da se na ovom mjestu 10. septembra 1992. godine dogodio stravičan zločin kada su kolonu vozila, koja se kretala iz pravca Capardi prema Zvorniku, presreli srebrenički muslimani, zapalili vozila i ubili 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila.

On je istakao da taj zločin ima posebno težinu jer se dogodio u dubini teritorije Republike Srpske i zato što su ga počinili srebrenički muslimani, o čemu postoji i video-zapis.

Spomen-ploča na Crnom vrhu postavljana je 10. septembra 2010. godine i šest dana nakon postavljanja nepoznata lica su je razbila. Iste godine je bila ponovo oskrnavljena kada su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja.

U 2013. godini ponovo je postavljena granitna Spomen-ploča, veća i deblja, ali su je nepoznate osobe razbile iste godine, da bi 2014. godine bila postavljena i osveštana nova – treća po redu Spomen-ploča na mjestu stradanja pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koja i sada stoji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare