Danas obilježavanje Dana odbrane Ilidže

0

ISTOČNA ILIDŽA – Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ iz Istočne Ilidže obilježiće danas Dane odbrane Ilidže – 22. april i 14. maj 1992. godine kada su pripadnici takozvane Armije BiH izvršili prvi, odnosno drugi napad na Ilidžu.
Tokom kobnog napada 22. aprila 1992. godine poginulo 13 nedužnih stanovnika Ilidže, a osam oteto iz transportera na aerodromskoj pisti, za šta do danas još niko nije odgovarao.

Na području opštine Ilidža poginula su 1.054 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

Obilježavanje ovih najkritičnijih dana za opštinu započeće parastosom za poginule i umrle borce u Crkvi Svetog Save u Blažuju, mjestu gdje su se borci okupljali prije i u toku borbenih dejstava.

Tačno u podne, delegacije Boračke organizacije, grada Istočno Sarajevo i Istočne Ilidže, položiće cvijeće na spomenik sa uklesanim imenima 48 boraca Oklopnog bataljona Prve sarajevske brigade na Centralnom trgu u naselju Dobrinja četiri.

U večernjim časovima, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće održana svečana akademija na kojoj će se okupljeni podsjetiti na ratne puteve Ilidžanske brigade i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare