Danas je Velika Gospojina krsna slava opštine Pale

0

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Ovaj praznik uspomena je na smrt Bogorodice i prema jevanđeljskom predanju, dan kada se ona vaznela na nebo i „predala svoj duh u ruke Spasitelja“.

Uspenje Presvete Bogorodice spada u red Bogorodičnih praznika. Srpska pravoslavna crkva i vjernici ga slave 28. avgusta, odnosno 15. avgusta po julijanskom kalendaru, kada se završava i post koji traje 14 dana.

Predanje kaže da je Bogorodica živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, da je nadživjela svoga sina i kao svjedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama i opština Pale danas proslavlja svoju slavu, ujedno i Dan opštine Pale – Veliku Gospojinu.

Tim povodom u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Palama u 09.00 časova će biti služena sveta arhijerejska liturgija i lomljenje slavskog kolača. Nakon liturgije ulicama Pala će proći svečana litija do spomenika palim borcima u otadžbinskom ratu, gdje će biti služen parastos i polaganje vijenaca poginulim borcima.


Lomljenje slavskog kolača će biti održano u 13.00 časova u SPC Peki Pale, a u 20.00 časova će početi 14. sabor frule u Palama.

28. avgust (četvrtak)
od 09 časova:
– Liturgija u crkvi
– Litija i defile ulicama Pala
– Parastos i polaganje vijenaca poginulim borcima – centralno spomen obilježje

od 13 časova:
– lomljenje slavskog kolača i slavski koktel u SPC Peki


20 časova

Festival frule – Kulturni centar Pale

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare