Danas 26 godina od stradanja srpskih vojnika u humanitarnom konvoju

4

Kod spomen-obilježja u Žepi danas će biti obilježeno 26 godina od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su pripadnici muslimanskih snaga napali iz zasjede i mučki ubili, a potom masakrirali.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da se na ovaj način jedan stravičan događaj pokušava otrgnuti od zaborava i sačuvati tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata za koje su pale ogromne žrtve.

Prema njegovim riječima, zbog toga je odlazak na Žepu, mjestu koje je osveštano krvlju pripadnika Vojske Republike Srpske, postalo svojevrsno hodočašće.

„Prije 26 godina desio se strašan i tragičan događaj ne samo za opštinu Pale, nego i za čitavu Sarajevsko-romanijsku regiju. Na jednoj lokaciji, u jednom danu, poginulo je 45 srpskih boraca i s pravom se može reći da je to jedan od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Pala“, rekao je Parađina.

On je podsjetio da je to bio napad na humanitarnu kolonu, koja je išla da obezbijedi neophodna sredstva, prije svega, hranu, za pripadnike JNA koji su obezbjeđivali relej na repetitoru Zlovrh.

„I pored nekih dogovora, i ovog puta se pokazalo da se našem vijekovnom neprijatenju nije moglo vjerovati. Niko nije odgovarao za stravičan zločin Bošnjaka koji su na podmukao i kukavički način napravili zapreke koje su našu kolonu sa tehnikom spriječile da pruže dostojanstven otpor. Oni su dočekani u klancu, a kada su izašli na brisani prostor, dočekani su baražnom vatrom sa obje strane“, naveo je Parađina.

U ovom masakru uglavnom su stradali borci sa Pala. Među poginulim su i tri srpska borca iz opštine Istočni Stari Grad gdje im je postavljena spomen-ploča.

Parastos, paljenje svijeća i polaganje cvijeća na spomen-obilježje planirani su za 11.00 časova.

Pomenu u Žepi trebalo bi da prisustvuju porodice poginulih boraca, saborci, predstavnici boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije, Srpske pravoslavne crkve i opština sa područja grada Istočno Sarajevo, kao i predstavnici republičke vlasti.

Obilježavanje stradanja srpskih vojnika na Žepi uvršteno je u kalendar obilježavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Svim poginulim borcim NEKA VAM JE SLAVA pocivajte u miru ! A borackim udruzenjima kritika , cemu sluze ova udruzenja kada je briga o borcima nikakva. Godisnji boracki dodatak samo 140,00KM ,mijesecni boracki 70,99 KM. za borce jos nikada nije uplacen ratni staz , kad ????? Mnogi su se uhljebili o ovim borackim udruzenjima , a ima ih i onih koji su u borackim udruzenjima a u ratu privodjeni radi izbjegavana obaveza,sami ce se oni prepoznati ! Kada ce se uraditi revizija boraca? zna li neko kome pripadaju ovi borci, Veteranima ili oviim drugim,samo je tacno da niko nevodi brigu o njma !? QSL ?

Da kritika je na mjestu samo osim kritike treba preduzeti nesto ,a to je uclaniti se u ta tijela pa sam sebi licnim ucescem praviti bolje uslove a ne gledati sa strsne ,kritikovati i cekati da to neko uradi u vase ime.pozzxx

gdje se uclaniti u koja tijela ,vidite i sami da su u modi papci,i prletaci, !!!!

ovi ovdje sto su zalijepili po naredenju cetnickih vojvoda trazite od njih