Dan žalosti povodom smrti Milanka Renovice

0

SOKOLAC – U opštini Sokolac danas je dan žalosti povodom smrti Milanka Renovice, nekadašnjeg visokog funkcionera SFRJ i najpoznatijeg privrednika i političara ove opštine.

Odluku o proglašenju dana žalosti donio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Prema ovoj odluci, danas će na svim državnim preduzećima i ustanovama zastave biti spuštene na pola koplja, dok će u ugostiteljskim objektima biti zabranjeno puštanje muzike. Za provođenje ove odluke zadužena je sokolačka Komunalna policija.

Milanko Renovica preminuo je 2. novembra u Vojnoj bolnici u Pragu nakon teške bolesti.

Milanko Renovica rođen je 1928. godine u selu Baltići kod Sokoca. Po završetku Drugog svjetskog rata, kao jedan od najperspektivnijih omladinaca, bio je predsjednik omladine Komunističke partije.

Ubrzo postaje predsjednik opštine Sokolac, a zatim i direktor najvećeg sokolačkog privrednog kolektiva tadašnjeg drvno–industrijskog preduzeća “Romanija”.

Završava Visoku privrednu školu, a po odlasku u Sarajevo izabran je za predsjednika Privredne komore.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Socijalističke Republike /SR/ BiH izabran je 1974. godine. Ovu dužnost obavljao je u dva mandata, da bi potom bio izabran za člana Predsjedništva SR BiH, a jedan mandat bio je i predsjednik Predsjedništva SR BiH.

Na kraju radnog vijeka izabran je u Predsjedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, gdje je, takođe, obavljao dužnost predsjednika.

Nakon uvođenja političkog pluralizma, raspada SFR Jugoslavije, početkom građanskog rata, Renovica ostaje uz svoj narod i Sokočane. Sve vrijeme rata i do smrti živio je skromno u svojim Baltićima.

Dao je nemjerljiv doprinos privrednom razvoju SR BiH, ali i svome rodnom Sokocu i drugim opštinama sarajevsko–romanijske regije.

Kao predsjednik Narodnog odbora opštine 31. avgusta 1961. godine potpisao je istorijski dokument – Rješenje o osnivanju gimnazije na Sokocu.

Milanko Renovice biće sahranjen u subotu, 9. novembra, u 13.00 časova na groblju pored crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments