Dan manastira Svetog velikomučenika Georgija

0

SOKOLAC – Sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske danas je na Ravnoj Romaniji kod Sokoca služilo svetu liturgiju povodom Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija, koji je osveštan 2002. godine.

Nakon liturgije, oko ovog hrama obišla je litija na čelu sa barjacima i ikonama. Na unutrašnjim zidovima manastira ispisana su imena oko 4.000 poginulih boraca u odbrambeno-otadžbinskom ratu sa prostora Sarajevsko-romanijske regije.

U manastirskoj porti održan je i sabor „Tebi goro Romanijo“, čiji je domaćin opština Sokolac, a organizatori su sokolačka Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ i produkcija „Slaj“ sa Pala.

Nastojatelj manastira jeromonah Andrej Kovačević uručio je načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici kopiju ruske čudotvorne ikone Majke Božije i Gospoda spasitelja, za njegove zasluge u podizanju i brizi o ovome manastiru.

Bjelica je podsjetio da je ovo 12. saborovanje u porti manastira, gdje se prislužuju svijeće voštanice za duše onih koji su najzaslužniji da se ovdje danas slavi ime Božije.

„Ovdje se sastajemo da pokažemo koliko pravoslavlje živi u duhu bratstva među ljudima. Pružamo ruku neprijateljima da se urazume, jer samo tako život ovozemaljski može da ispuni Božiji zakon“, istakao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, vijekovima je Romanija „isturala grudi osvajačima i svakoj nesreći, bila uspravna u vremenu ropstva, a u danima slobode nije se uznijela u pobjedama“.

„Mi koji živimo u slobodi, koju su nam borci donijeli svojom žrtvom, moramo se zapitati da li smo se njima adekvatno odužili, a sigurno je da nismo, jer ima mnogo toga što bi trebalo uraditi da bi njihovi potomci i svi bolje živjeli“, rekao je Bjelica.

Bjelica je istakao da se u opštini Sokolac čini sve da se pomogne onima koji su izgubili najdraže u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U kulturno umjetničkom dijelu programa učestvovali su Omladinsko pozorište sa Pala, Dejana Hršum, Slaviša Guja i njegova kćerka Zorana.

Kulturno-umjetničko društvo „Romanijska luča“ je izvelo koreografije „Šumadija“ i „Srbija“, a u programu je učestvovao guslar Željko Todorović iz Sokoca, „Goci bend“ i drugi.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik SDS-a Mladen Bosić, šef poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarca, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, načelnici opština iz sastava ovoga grada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare