Dan kosidbe „Romanija 2014“: Pobjednik Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada

0

SOKOLAC – Livade ispod sokolačkog izletišta Brezjak bile su petog julskog dana mjesto održavanja još jedne manifestacije kojom se čuva tradicija ručnog košenja trave.

U tom danu, na ovom lokalitetu, gdje se decanijama okupljao narod na onom čuvenom dvadasetsedmojulskom saboru, s kosama kovanicama, došle su delije iz Mrkonjić Grada, Balkane, Grmeča, Smoljana, Pljevalja, sa Rajca i romanijskih krajeva da oprobaju mišice muške i umijeće u koševini, ožive sjećanja na nekadašnje mobe, druženja koja je uvijek pratila pjesma.

I sunce je petog jula zagrlilo Romaniju, organizatorima olakšalo posao, a koscima omogućilo da pokažu ono što su kadri. Sve je bilo u znaku kose i kosaca.

Krenulo je oficijelnim činom, neizbježnim u ovakvim sastajanjima. Prisutne je pozdravio načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Nekada se ovdje okupljalo stotinu hiljada ljudi iz cijele bivše Jugoslavije na poznatom narodnom sastajanju. Pokušavamo da ovakvim manifestacijama oživimo našu tradiciju, ono što je ovdje prisutno vijekovima, tradiciju ručnog košenja trave. Hvala svima koji su došli na Romaniju, želim da uvijek dolaze na ovu manifestaciju, koja će, vjerujem, živjeti dugo – rekao je Bjelica.

Gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Nenad Samardžija pozdravio je građane i takmičare i otvorio ovogodišnju manifestaciju.

Želim da ovakva sastajanja traju vječno. Ovo je privredna i sportska manifestacija. Grad Istočno Sarajevo je tu da pomogne organizatore ovakvih i drugih manifestacija. Koscima želim britke i oštre kose i da ostvare ono što su žele – riječi su Samardžije.

I direktorica Turističke organizacije Sokolac, organizatora ovogodišnjeg Dana kosidbe „Romanija 2014“, Brankica Trifunović pozdravila je prisutne i poželjela im prijatan boravak na Romaniji, a potom je krenulo ono što je najzanimljivije u ovakvim prilikama – pojedinačno takmičenje u košenju trave, koje je okupilo 24 kosca iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Publika je burno pozdravljala svoje „pulene“, letjeli su otkosi, adrenalin ubrzano rastao, a sve to pažljivo i ozbiljno pratio je žiri, kojim je rukovodio „stari vuk“ u tom poslu – Dragan Jovičić iz Ljiga, čovjek koji preko dvije decenije na takmičenjima vodi „ekipu“ koja ocjenjuje ono što urade takmičari.

Glas žirija odlučio je da je pobjednik Dana kosidbe na Romaniji bude Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada, koji je blizu dvadaset godina sudionik takmičenja u ručnoj koševini diljem bivše Jugoslavije. Drugo mjesto pripalo je Nedeljku Kerlecu iz ekipe „Rajac“ ( Srbija), a treće Sokočaninu Nenadu Vukoviću. Pobjednik je dobio novčanu nagradu, zlatnu medalju i kosu kovanicu, koju mu je darovalo sokolačko preduzeće „Junior“, vlasništvo Blagoja Malovića. I drugoplasirani i trećeplasirani takmičari dobili su vrijedne nagrade.

Žiri je ocjenjivao i najbolje pokošenu parcelu, a nagradu za to dobio je Dragomir Kostić iz Mrkonjić Grada.

I ekipno takmičenje kosaca privuklo je veliku pažnju posjetilaca. Gorostasi, okupljeni u ekipi „Prva kosa“ Crne Gore, bili su bez premca. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Braća Dupljanin“ iz Han Pijeska, a treće ekipa „Romanija“ iz Sokoca.

Kada je utihnuo fijuk kosa kovanica, došla su nova uzbuđenja. U posebno omeđenom prostoru krenulo je nadmetanje u viteškim, drevnim disciplinama – bacanju kamena s ramena, navlačenju konopca, skoku udalj iz mjesta i obaranju s brvna . U bacanju kamena s ramena pobijedio je stameni Marko Lubarda iz Sokoca. Drugi je bio Nenad Stuparušić, a treći Ratko Đurović, oba iz Sokoca.

Prva tri mjesta u soku udalj iz mjesta pripala su Sokočanima – Miloš Đurković bio je prvi, drugi Ratko Đurović, a treći Miloš Gavrilović.

Posebna aktrakcija bilo je posmatrati takmičenje u navlačenju konopca. Sudarile su ekipe: „Prva kosa Crne Gore, „Čajević komerc“ iz Sokoca i „Jahorina“ iz Istočnog Starog Grada. Na oduševljenje prisutnih, pobjedili su članovi ekipe „Čajević komerc“, u sastavu Mile Kusmuk, Radivoje Grujić, Dragiša Drljić, Zoran Vojinović i Željko Jevtić.

U obaranju brvna najbolji je bio Milenko Gavrilović iz Bjelogoraca (Istočni Stari Grad). Dragomir Krstajić iz Sokoca bio je drugi, a treći Milija Škiljević, takođe iz Sokoca.

Posjetioci u Brezjaku imali su poriliku da vide prezentaciju poljoprivredne mehanizacije preduzeća „Junior“ iz Sokoca i Kompanije „Bobar“ iz Bijeljine. Bili su tu predstavnici Zanatsko trgovinske radnje „Komlenović“ iz Sokoca sa mehanizacijom za rad u šumi i poljoprivredi, čuveni majstori za kose kovanice – Ahmo Zonić iz Mrkonjić Grada i braća Buhić iz Vakufa, kao i predstavnici Mikrokreditne organizacije „Mikrofin“.

Ovogodišnji Dan kosidbe „Romanija 2014“ ostaće upamćen i po najstarijem i ajmlađem učesniku. Najstariji takmičar bio je sedamdesetosmogodišnji Budimir Mijatović iz Sokoca, a najmlađi devetnaestogodišnji Marko Mirić iz ekipe „Rajac“.

Naravno, manifestaciju u Brezjaku začinila je i izvorna romanijska pjesma, za koju su bili zaduženi članovi Ženske pjevačke grupe „Srđan Knežević“ iz Istočnog Sarajeva i Muške pjevačke grupe „Jahorina“ iz Istočnog Starog Grada.

Pokrovitelji Dana kosidbe bili su opština Sokolac, Grad Istočno Sarajevo i privrednici sa područja Sarajevsko-romanijske regije, a medijski sponzor Info centar Sokolac.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare