Dabić: Finansijsko restrukturisanje omogućava opstanak

0

ISTOČNO SARAJEVO – Fabrika motora Istočno Sarajevo „Famos“ nalazi se na raskrsnici, a njen dalji opstanak i budućnost zaposlenih zavisi od realizacije projekta proizvodnog finansijskog restrukturisanja, upozorava generalni direktor ovog preduzeća Risto Dabić.


Dabić ističe da je Vlada Republike Srpske još u novembru 2011. godine prihvatila ovaj projekat i donijela zaključak na osnovu kojeg su krajem prošle godine riješeni imovinsko-pravni odnosi, čime je „Famos“ rasterećen višegodišnjeg problema.

„Osim riješenih imovinsko-pravnih odnosa, dobili smo kredit Investiciono-razvojne banke /IRB/ u visini od tri miliona KM. Do sada smo realizovali 2,4 miliona, dok je preostalih 600.000 KM, namijenjenih za osnovna sredstva, u fazi realizacije“, rekao je Dabić Srni.

Prema protokolu koji je sačinjen sa Vladom Srpske, proces restrukturisanja „Famosa“ trebalo je da bude završen krajem prošle godine, ali je taj rok produžen do 30. juna, jer se kasnilo sa rješavanjem problema u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima.

„Do novog roka treba riješiti još dvije aktivnosti. Ako prijedlog programa finansijskog restrukturisanja prihvate Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, biće raspisan međunarodni tender za prodaju dijela državnog kapitala koji iznosi 65 odsto. Da bi ovaj plan bio realizovan, ostaje da se obezbijede sredstva za rješavanje problema viška radnika“, naveo je direktor.

On je naglasio da je nekadašnji privredni gigant prošlu godinu završio sa gubitkom od 2.190.000 KM, te objasnio da su u programu restrukturisanja upozorili da će i ove godine negativno poslovati, jer nemaju sredstava da sami riješe pitanje viška radnika.


„Više od deset godina `Famos` nosi socijalni teret, jer nemamo mogućnosti da riješimo pitanje stotinjak radnika koji su, objektivno, s obzirom na zahtjev tržišta i sve nastale promjene, višak. Finansijskim restrukturisanjem dug, koji bez kamata i taksi iznosi devet miliona KM, bio bi pretvoren u akcije i time bi `Famos` riješio problem koji ga opterećuje, a sredstva iz podsticaja omogućila bi nam da uđemo u proces privatizacije“, objasnio je Dabić.

Prema njegovim riječima, ovo je jedina firma od strateškog interesa iz nenamjenskog sektora u Republici Srpskoj koja je sa većinskim državnim kapitalom, a da nije privatizovana. Menadžment ovog kolektiva smatra da je restrukturisanje bolji način za izlazak iz problema – nego stečaj.


„Famos“ danas najviše proizvodi komponente za motore i mjenjače za motorna vozila – autobuse i kamione iz programa „Mercedes benc“, a ne finalne proizvode. Osim toga, vrši i proizvodne usluge, proizvode po dokumentaciji određenih kupaca, te proizvode za kupce iz NJemačke, Srbije, Irana, Turske.

U jedinom metaloprerađivačkom preduzeću u regiji, po zastarjeloj tehnologiji i na starim mašinama, trenutno radi oko 250 radnika kojima plata kasni dva mjeseca, a prisutan je i problem uplata doprinosa i uvezivanja radnog staža.

„Zahvaljujući menadžmentu i radnicima koji pružaju maksimum u proizvodnji, mi smo jedini na prostoru bivše Jugoslavije, i šire, koji smo opstali u ovoj branši. Još se na svjetskom tržištu ravnopravno borimo sa stranim firmama koje imaju najsavremeniju tehnologiju. Koliko ćemo još izdržati, ne znam“, naveo je Dabić.

On naglašava da ih razna dešavanja, među kojima i ova u „Birču“ – „guraju ustranu“ i da uvijek iskrsnu neki novi problemi, koji ih zaustave u ostvarenju cilja.

„Bez obzira na sve teškoće i probleme, mi smo uvijek bili optimisti, a naša najveća prednost jeste ta što još imamo stručni kadar koji nemaju druge firme. Činjenica je da nam nedostaju proizvodni radnici, ali vjerujemo da ćemo vremenom riješiti i to pitanje“, zaključio je Dabić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare