Čvoro: Srpske vlasti nisu protjerale muslimane iz Pala

0

Zdravko Čvoro, svjedok odbrane na suđenju bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, izjavio je juče da srpske vlasti nisu protjerale muslimane sa Pala 9. aprila 1992, nego da su oni zatražili dozvolu da odu u Sarajevo zbog straha od osvete za stradanje Srba na drugim mjestima.

Čvoro, koji je bio predsjednik Izvršnog odbora na Palama, pred Haškim tribunalom je rekao da su srpske vlasti najprije pozvale paljanske muslimane da ostanu, ali su 18. aprila udovoljile njihovom zahtjevu i potom organizovale odlazak muslimanskog stanovništva uz policijsku pratnju.

Odgovarajući na pitanja sudija, Čvoro je potvrdio da su odluku opštinskih vlasti muslimani „shvatili kao da moraju da idu“, napominjući da je on nastojao da muslimanskim mještanima objasni da ne moraju otići.

On je rekao da je neke Srbe, koji su odluku vlasti shvatili kao dozvolu da upadaju u kuće i stanove muslimana, policija brzo uhapsila, prenose beogradski mediji.

Čvoro, koji je bio i predsjednik opštinskog kriznog štaba, nije opovrgavao da su srpske vlasti u Sarajevo sprovele 400 muslimana koji su na Pale bili dovedeni iz Bratunca.

„Smatrali smo se odgovornim da ih na neki način zaštitimo i obezbijedimo“, rekao je Čvoro, dodajući da ne zna zašto su dovedeni, niti ko ih je doveo.

On je izjavio da je krizni štab zbog toga protestovao kod tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji je, prema riječima Čvore, odgovorio da muslimanima „ne smije dlaka s glave faliti, te da u najkraćem roku moraju biti upućeni gdje pripadaju – u Sarajevo“.

Svjedok odbrane je odbijao da na suđenju te ljude nazove zarobljenicima, ističući da ih srpske vlasti nisu zarobile, ali da ti ljudi nisu smjeli slobodno da se kreću jer bi to bilo veoma rizično.

Čvoro je juče odgovarao na pitanja tužilaca, a glavni iskaz u odbranu Mladića dao je 30. maja.

Mladićevi advokati sutra će pred sudije izvesti svog sljedećeg svjedoka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare