Cvetkova otvorila izložbu „Art simpozijum Jahorina“

0

U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli sinoć je svečano otvorena izložba slika i skulptura likovnih umjetnika iz Bugarske koje su nastale tokom svih prethodnih saziva Međunarodne likovne kolonije „Art simpozijum Jahorina“.

Izložbu je otvorila ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova, a goste i posjetioce je pozdravio i poželio im dobrodošlicu gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

„Ova izložba, koja je plod rada naših slikara na prelijepoj jahorinskoj koloniji, istovremeno je potvrda i dokaz neraskidive veze zemalja, naroda, umjetnika, ljudi… Čast mi je i zadovoljstvo da radost večerašnjeg događaja mogu podijeliti sa svima vama“, rekla je Cvetkova, obraćajući se na ceremoniji otvaranja.

Imamović je zahvalio Cvetkovoj, Ambasadi Bugarske u BiH i „ART simpozijumu Jahorina“, ističući da su svi oni, kao i svi ljudi dobre volje dobrodošli u Tuzlu.

On je kao znak prijateljstva i dosadašnje, ali i buduće saradnje, Cvetkovoj ranije poklonio knjigu o velikom tuzlanskom, bosanskoherecgovačkom i jugoslovenskom slikaru Ismetu Mujezinoviću, a sinoć joj je poklonjena i knjiga o prvom bosanskohercegovačkom akademskom slikaru Đorđu Mihajloviću, rođenom u Tuzli 1875. godine.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić rekao je tokom otvaranja izložbe da je tuzlanskoj likovnoj publici predstavljeno 50 djela, akrilika i ulja na platnu malog i velikog formata, kao i nekoliko skulptura, čiji su autori 18 umjetnika iz Bugarske, koji duži niz godina redovno posjećuju Jahorinu i učestvuju u radu Kolonije.

On je naglasio da je i ova izložba još jedna u nizu potvrda uspješne saradnje „ART simpozijuma Jahorina“ sa Ambasadom Bugarske u BiH, te podsjetio da su slične izložbe već bile organizovane u Sarajevu, Kiseljaku, Foči, Zenici i Zvorniku, partnerima Ambasade Bugarske u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Najzastupljenija su djela Marie Zlatanove, Marine Savove, Delie Čauševe, Svetle Radulove, Trajana Panajotova, Saše Kostova, Brajka Brajkova, Božidara Toneva, Ivana Stojanova i drugih.

Kustos Međunarodne galerije portreta u Tuzli Samir Sufi rekao je Srni da su na izložbi predstavljeni dominantno veliki i srednji formati, a da se „na platnima posebno osjeti duh postmoderne, koju karakteriše suprotstavljanje ploha, suprotstavljanje tekstoralnih vrijednosti, boje, sa elementima tipografije, koja se takođe, može vezati za postmodernu, jer se ovaj pravac pojavio i u arhitekturi i u dizajnu i umjetnosti uopšte“.

„Ovo je nešto novo za tuzlansku publiku, iako su u našoj galeriji do sada gostovala čak 63 bugarska umjetnika raznim povodima i izložbama“, naglašava Sufi.

Izložba, koju su zajedno realizovali Ambasada Bugarske u BiH, grad Tuzla, „ART simpozijum Jahorina“ i Međunarodna galerija portreta u Tuzli, biće otvorena do 20. juna.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na više od 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane manifestacije kulture jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare