Čuvati uspomenu na svetorodnu lozu Nemanjića

0

ZVORNIK – Svetosimeonska akademija, u čast Stefana Nemanje – tvorca srpske države, koji se zamonašio i potom postao Sveti Simeon Mirotočivi, održana je večeras u Zvorniku.

Zvornički protojerej stavrofor Vidoje Lukić je, govoreći o životnom putu i djelu Stefana Nemanje, rekao da je kao sveštenik srećan da se u Zvorniku, osim Svetosavske, već 22 godine održava Svetosimeonska akademija, čiji je cilj čuvanje uspomene na rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića.

„Kada bi se zaputili na izvorište srpske državnosti, pismenosti, naše umjetnosti i kulture u najširem mogućem pogledu, svakako da bi nas taj put od Ribnice, nadomak Podgorice, preko Studenice, Mileševe, manastira Hilandara, doveo do naših korijena i izvora odakle crpimo svoju snagu i sve ono što je pozitivno u pogledu i državnosti i pismenosti i klture“, podsjetio je sveštenik Lukić.

Ističući da je Stefan Nemanja putokaz svima – od običnog čovjeka, prosvjetara, državnika, sveštenik Lukić je rekao da se na vrhuncu svoje vladarske moći, kada je oslobodio svoju otadžbinu i utvrdio granice države, zamonašio i posvetio Bogu, te tako u smirenju i pokajanju pokazao put ka spasenju.

„Svako od nas može u Stefanu Nemanji tražiti uzor jer je bio dobar državnik, graditelj, neimar. Gospod ga je prosvetio da bi kao najsvjetlija zvijezada svijetlio svima nama“, rekao je sveštenik Lukić.

Predsjednik zvorničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da je Stefan Nemanja najznačanija ličnost u istoriji srpskog naroda jer je prvi zaokružio srpske zemlje, jezik i crkvu sa svojim sinom Rastkom Nemanjićem, odnosno Svetim Savom.

Perić je rekao da je, povodom Svetosimeonske akademije, raspisan nagradni konkurs posvećen Stefanu Nemanji, odnosno Svetom Simeonu Mirotočivom, na kojem su učestvovali učenici sa svojim literarnim, proznim, likovnim i foto radovima, kao i najljepšim ćiriličnim rukopisom.

„Dobili smo oko 200 radova od učenika iz gotovo svih škola iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Švajcarske, NJemačke, Austrije i drugih zemalja, od kojih su mnogi izuzetnog kvaliteta“, rekao je Perić i dodao da je organizovana i izložba tih radova, koja će biti otvorena narednih sedam dana.

Na Akademiji je dodijeljena nagrada SPKD „Prosvjeta“ za najbolju knjigu u 2020. godini u Zvorniku – „Pink Panteri“, zvorničkog autora Nebojše Sajića, koji trenutno živi u SAD.

„Prije desetak godina ustanovili smo nagradu `Prosvjete` za najbolju knjigu zvorničkih autora, koja izađe u izdanju SPKD `Prosvjeta`“, rekao je Perić i dodao da je to već postala tradicija.

Direktor zvorničke Izdavačke kuće „AsOglas“ Dejan Spasojević rekao je da je knjiga „Pink Panteri“ zvorničkog autora Nebojše Sajića prodata u 10.000 primjeraka, u pet zemalja.

Na Svetosimeonskoj akademiji su dramsko-recitatorski program izveli učenici Tehničkog školskog centra iz Zvornika.

Organizatori ove akademije su Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“, Crkvena opština Zvornik i „AsOglas“, dok je pokrovitelj grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare