Crnogorski SUBNOR ponudio pomoć i skup svih udruženja

0
Crnogorski SUBNOR ponudio pomoć i skup svih udruženja

FOČA – SUBNOR Crne Gore ponudio je Nacionalnom parku „Sutjeska“ finansijsku pomoć u sanaciji klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, a iniciraće i okupljanje predstavnika boračkih udruženja iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika s ciljem pokretanja šire kampanje za revitalizaciju Spomen-kompleksa Bitke na Sutjesci.

Delegacija crnogorskog SUBNOR-a, koja je boravila danas na Tjentištu, kako je navedeno u saopštenju Nacionalnog parka „Sutjeska“, stavila se na raspolaganje i ponudila pomoć ovoj javnoj ustanovi.

„Generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan Mitov Đurović istakao je da u ovoj organizaciji postoji izuzetna želja i posvećenost vraćanju nekadašnjeg sjaja Nacionalnog parka `Sutjeska` kako bi opet bio stjecište i mjesto okupljanja i antifašista širom svjeta i potomaka učesnika Bitke na Sutjesci i omladine koja prepoznaje i cijeni značaj ovog područja i njegove istorije. NJihova orijentisanost u radu kao organizacije u 2018. godini biće okrenuta prema Sutjesci“, navodi se u saopštenju uprave parka.

Na sastanku su predstavnici ove delegacije ponudili svaki oblik pomoći, kako u materijalnom, tako i u stručnom pogledu, a dogovoreno je pokretanje inicijative za održavanje sastanka predstavnika svih antifašističkih organizacija iz bivše SFRJ, koji bi se organizovao na Tjentištu, kako bi se dogovorili dalji oblici saradnje i zajedničkog djelovanja. SUBNOR i antifašisti Crne Gore na sebe preuzimaju ulogu promotera ove inicijative i zajedničke akcije, dodaje se u saopštenju.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović potvrdio je Srni da mu se iz Beograda javio i autor spomenika Bitke na Sutjesci Miodrag Živković, koji najbolje poznaje strukturu terena na kome je podignut Spomen-kompleks.

“Živković je rekao da su kosturnica i spomenik izgrađeni na čvrstom terenu, odnosno na prirodnom uzvišenju, tako da ne bi trebalo da su ugroženi klizištem, dok je pristup kosturnici, koji je i skliznuo usljed obilnih kiša i bujica, vještački nasip“, naveo je Pavlović.

Prije četiri dana ispod spomenika Bitke na Sutjesci pojavio se veliki krater, a nadležne republičke institucije reagovale su hitno i u toku su aktivnosti na izradi plana sanacije klizišta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments