Crkvena opština iz Ustikoline prikuplja pomoć za socijalno ugrožene

0

FOČA – Crkvena opština Jabučka, sa sjedištem u Ustikolini, pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene porodice, a ujedno prikuplja i sredstva za ugradnju grijanja u crkvu Svete Trojice i parohijski dom u Ustikolini.
Inicijativa Crkvenog odbora i ustikoljanskog paroha Nikole Kovača naišla je na odobravanje šire društvene zajednice, kako u Foči, tako i u opštini Foča-Ustikolina u Federaciji BiH.

Donatorska večera zakazana je za četvrtak, 16. februara u 18.30 časova u restoranu „Devetka“ u Foči.

Predsjednik Crkvenog odbora iz Ustikoline Milan Gagović ističe da su podršku za organizaciju donatorske večere dobili od lokalne uprave u Foči, rukovodilaca javnih ustanova, privrednika, poljoprivrednika i seoskih domaćina.

„Najugroženiji su najtiši, ne čuju se, kopne i mi koji imamo više snage ili sreće moramo zajedno biti njihov glas. U saglasnosti sa Centom za socijalni rad, odredili smo prioritete i na spisku imamo od 12 do 16 porodica, u zavisnosti koliko prikupimo sredstava“, rekao je Gagović.

On je naveo da je među prioritetima porodica Blaža Krunića iz Ustikoline u kojoj su četvorica braće sa teškoćama u razvoju, a kojima će nastojati da pomognu kupovinom manjeg stada ovaca, kao i porodica Zajka Zukobašića, koja živi na ivici životne egzistencije.

„Ne pravimo nikakve granice i obuhvatili smo i bošnjačke porodice, a akcija Crkvene opštine je naišla na odobravanje među Bošnjacima u Ustikolini. Ovakve akcije vraćaju vjeru u ljude“, istakao je Gagović.

On je dodao da će se pomoć uručiti i samohranoj majci LJilji Krunić iz Foče, koja u teškim uslovima odgaja tri kćerke, Radi Krnojelac sa Tjentišta sa smetnjama u razvoju, bakama u alternativnom smještaju u Miljevini, braći Fundup-Vlastimiru i Branimiru sa Čelebića, takođe, sa teškoćama u razvoju, porodici Boža Dodera iz Trnovača.

Crkvena opština ne prikuplja samo novac, nego i robu, garderobu i hranu za siromašne porodice.

„Pozivam sve ljude koji imaju želju, a ne mogu materijalno da pomognu, da to mogu uraditi molitvom za unesrećene, bolesne, sa teškoćama u razvoju, ali i molitvom za sve nas, jer uvijek je molitva uslišenija kada se molimo jedni za druge“, poručio je Gagović, zahvalivši svima koji učestvuju u akciji.

Uporedo sa prikupljanjem humanitarne pomoći, u Crkvenoj opštini jabučkoj još od ranije traje prikupljanje pomoći za ugradnju grijanja u Crkvu Svete Trojice i parohijski dom.

„Načelnik opštine Foča Radisav Mašić nam je ispred opštine uručio 1.000 maraka, crkve iz Čajniča i Sarajeva pomogle su nam sa po 500 maraka i opština Goražde sa 200 maraka. Radovi su već u toku“, naveo je Gagović.

Humanitarnim akcijama, poput ove, Crkveni odbor iz Ustikoline nastoji da promoviše hrišćanske vrijednosti i da poruči socijalno najugroženijima da nisu sami, a upravo se ovakvim djelima potvrđuje jedna od najvećih hrišćanskih zapovijesti „LJubi bližnjega svoga, kao što ljubiš samoga sebe“.

Ne smije se okretati glava od bolesnih i siromašnih i želja Crkvenog odbora je da probudi solidarnost među ljudima, koja je oduvijek krasila narod ovog kraja, a koja je u vremenima brzog življenja možda samo skrajnuta, poručili su Ustikoljani.

Humanitarna sredstva mogu se uplatiti na žiro račun kod Adiko banke na broj 552 024 000 188 7283 sa naznakom „Prilog za crkvu u Ustikolini“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare