Crkva na Vučijoj Luci zaključana već 20 dana

0

Nekoliko stotina vjernika uzalud dolazi na službu, nema ko da krsti djecu, vjenčava, ali ni sahranjuje. Nakon što su decenijama čekali da dobiju hram mještani Vučije Luke, Hreše i ostalih sela sa područja opštine Istočni Stari Grad, dočekali su da 2002. godine čuju zvona sa crkve Svetog Pantelejmona.

Hram je, uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Nikolaja i više nego skromnu pomoć tadašnje Vlade Republike Srpske, izgrađen sredstvima vjernika i opštine. Uz hram, mještani su izgradili crkvenu kuću za sveštenika, parohijski dom i Spomen kapelu za poginule borce.

Nakon 12 godina crkvena zvona su ponovo utihnula. Dotadašnji sveštenik premješten je u drugu parohiju, a novi nije stigao. O tome niko nije obavijestio ni Crkveni odbor ni vjernike.

„Samo su zaključali i otišli. Ma nisu ni zaključali kako treba. Sada plaćamo čuvare da nam neko ne bi pokrao crkvu, crkvenu kuću i parohijski dom. Puno smo uložili u to i vjernici i opština“, kaže Tadija Tadić predsjednik Crkvenog odbora.

„Crkva postoji zbog vjernika, a da nije bilo nas ni ova crkva ne bi bila izgrađena“, dodaje Kosta Plakalović član Crkvenog odbora i ističe da je crkva Svetog Pantelejmona uvijek bila puna.

„Ovo je četnički kraj, ovdje nije bilo partizana, nema ateista“, kaže Plakalović. Vjernici ovog kraja navikli su da žive, rade i umiru sa crkvom. Bez sveštenika se ovdje ne rađa, ne vjenčava i ne umire. Već skoro mjesec dana, bilo zbog radosti ili žalosti mještani po sveštenika moraju ići u drugu parohiju.

„Moramo ići u Mokro ili u Staru crkvu u Sarajevo. I ovako teško živimo, a sada još moramo plaćati taksi ili gorivo nekome da ode po sveštenika. Ono malo djece što ima ne možemo krstiti u svom selu. Da li je moguće da je politika i ovdje upetljala prste?“, pita se mještanin Mlađen Petronić.

I ostali vjernici su ogorčeni i pitaju se „čije je ovo maslo?“ Smatraju da nisu zaslužili da ih se ostavi bez sveštenika te poručuju da su oni ponosni brđani te da se to neće završiti tako lako. Vjernici su nedavno dobili nezvaničnu informaciju da bi početkom narednog mjeseca trebao biti rukopoložen novi sveštenik u crkvi Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci. Međutim, takođe nezvanično im je sugerisano, da za svaki slučaj ispuste vodu iz sistema za grijanje i vodovodnih cijevi u crkvi, crkvenoj kući i Parohijskom domu, jer bi zima na Vučiju Luku mogla stići prije sveštenika.

(www.palelive.com / RTVBN)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments