Ćosić: Vlada Srpske ispuniće obećanje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vlada Republike Srpske ispuniće obećanje i za radnike bivše “Energoinvestove” Rasklopne opreme /RAOP/ u Istočnom Sarajevu, koji još nisu naplatili svoja potraživanja od ove firme, obezbijediti oko 400.000 KM namijenjenih za tu svrhu, izjavio je Srni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić.

“U kontaktima sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačević još jednom mi je potvrđeno opredjeljenje Vlade Republike Srpska o uplati 400.000 KM, što je obećala i premijer Željka Cvijanović. Ta sredstva su namijenjena upravo onim radnicima RAOP-a koji do sada nisu dobili ništa od svojih potraživanja, ali i onima koji su dobili dio tih sredstava”, rekao je Ćosić.

On je naglasio da prethodno treba utvrditi kriterijume za isplatu pomenutih potraživanja.

Ćosić ističe da je od nadležnog suda tražio i dobio sve podatke o dosadašnjim presuđenim isplatama radnicima RAOP-a, te da je u toku razvrstavanje tih podataka, u čemu učestvuje i sindikat.

“Što se tiče stečaja RAOP-a, najvjerovatnije je da će jedno od opštinskih preduzeća, kojem RAOP duguje značajan iznos sredstava, pokrenuti stečajni postupak, čime bi bivši radnici dobili mogućnost prijave na biro za zapošljavanje, povezivanja radnog staža i ovjere zdravstvenih knjižica”, pojasnio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je podsjetio da RAOP nije u nadležnosti opštine, ali da on lično, kao i njegovi saradnici čine i više nego što je u njihovoj moći da pomognu radnicima u ostvarivanju njihovih prava.

Predsjednik sindikata RAOP-a Siniša Milošević rekao je Srni da su današnji protesti novoorganizovanog sindikata radnika RAOP-a, koji djeluje u sastavu Sindikata metalaca i rudara sa Obradom Belenzadom na čelu, opravdani samo sa aspekta nezadovoljstva, jer im nisu isplaćena zarađena sredstva.

“Da li će i kako RAOP otići u stečaj, ja to ne mogu komentarisati, jer ta firma, formalno-pravno i nema imovinu nego samo radnike i dugove, i lično mislim da je stečaj trebalo mnogo ranije pokrenuti, upravo zbog radnika i zaštite njihovih prava”, rekao je Milošević.

On je naglasio da je novoosnovano preduzeće “Elektroinženjering”, koje je kupilo pokretnu i nepokretnu imovinu RAOP-a, već pokrenulo mnogo dobrih poteza, što uključuje angažman oko 50–ak radnika na pripremi proizvodnje visokonaponskih prekidača i mjernih transformatora, održavanja i remonta mašina, popravke infrastrukture i fabričkog kruga…, a sve to su preduslovi za angažman dodatnog broja radnika.

Radnici bivšeg RAOP u Istočnom Sarajevu, koji su danas protestovali ispred fabričke kapije, poručili su da neće odustati od zahtjeva za obeštećenje u skladu sa zakonom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments