Ćosić: smanjiti odborničke naknade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je danas da će na narednoj sjednici Skupštine opštine pokrenuti inicijativu za smanjenje odborničkih naknada.

Ćosić je pauzi skupštinskog zasjednja istakao da će podržati inicijativu Kluba odbornika SDS-a i da će predložiti da se ukinu sve odborničke naknade za rad u komisijama, odborničke dnevnice od 50 KM za prisustvo sjednici Skupštine i smanji odbornički paušal sa 500 na 300 KM, uz obavezu da Odjeljenje za finansije napravi način preraspodjele ovih sredstava.

On je rekao da je prijedlog da se od ovih sredstava poveća broj stipendista, što bi značilo da bi opština imala 38 novih stipendista.

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas jednoglasno zaključak da se isplaćuju redovno odborničke naknade za prethodni u tekućem mjesecu, jer im do sada pet nije isplaćeno.

Ćosić je istakao da opština iz prethodne i ove godine duguje pet paušala odbornicima, a u prethodnom sazivu duguju se tri paušala.

„Odlučili smo da zbog nedovoljnog priliva sredstava u budžet, sredstva uplaćujemo po prioritetu. Mislim da je bitnije da sredstva isplatimo Centru za socijalni rad, podsticaj za razvoj privrede i poljoprivrede, za infrastrukturu“, dodao je Ćosić.

On je naglasio da će ove odborničke naknade biti isplaćene u toku godine.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović naglasio je da je u proteklih pola godine iskazano nepoštovanje prema radu Skupštine opštine, jer nisu uplaćivani odbornički paušali, kao i sredstva političkim partijama, ističući da se tako dovodi u pitanje njihov rad, jer ne mogu da izmiruju tekuće obaveze.

Tošović je naglasio da načelnik treba da izađe pred odbornike u Skupštini i kaže ako su veliki odbornički paušali i da se ide na smanjenje, ali da se paušali moraju isplaćivati na vrijeme.

„Klub odbornika SDS-a je spreman na smanjenje ili ukidanje odborničkih paušala, ali da im se jasno kaže gdje će ta sredstva biti usmjerena, da li porodicama poginulih boraca, nestalih ili nekim socijalnim slučajevima“, poručio je Tošović.

Odbornici su danas jednoglasno usvojili Odluku o bratimljenju opštine Istočno Novo Sarajevo sa opštinom Ub u Srbiji. Opština Ub već je donijela odluku o bratimljenju sa opštinom Istočno Novo Sarajevo i bratimljenje će se obaviti 27. jula u Ubu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo najavio je da će odmah nakon bratimljenja imati radni sastanak na kojem će biti riječi o konkretnoj saradnji u oblasti poljoprivrede.

Ćosić je naglasio da je opština Ub poznata po povrtlarskoj proizvodnji, a da se Istočno Novo Sarajevo trudi da podstakne razvoj plasteničke proizvodnje, tako da će se razgovarati o stručnoj pomoći poljoprivrednika iz Uba.

„U septembru ili oktobru planiramo posjetu poljoprivrednika dvije opštine, jer je činjenica da je 30 odsto poljoprivrednih proizvoda koji se plasiraju na pijacama Beograda iz opštine Ub“, rekao je Ćosić i dodao da će opština Istočno Novo Sarajevo iskoristiti iskustva Uba.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili i Regulacioni plan „Centar 1“ opštine Istočno Novo Sarajevo, koji se odnosi na izmjenu plana građenja.

Ćosić je rekao da su ovim regulacionim planom omogućili proširenje postojećeg Doma zdravlja, za šta će opština u ovoj godini izdvojiti 100.000 KM.

Prema njegovim riječima, ovim regulacionim planom predviđena je i izgradnja gradskog parka u urbanom dijelu opštine.

On je izrazio nadu da će na narednim sjednicama biti usvojena i preostala tri regulaciona plana, a posebno Regulacioni plan „Vranješ“ kojim bi po prvi put bila definisana poslovna zona, gdje bi se na lokalitetu fabrike „Famos“ obezbijedile lokacije za privredne subjekte.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare