Ćosić: Mali Zejtinlik – najsvetije mjesto na ovom području

0

SOKOLAC – Kod Centralnog krsta na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu služen je pomen poginulim srpskim borcima, nakon čega su predstavnici grada Istočno Sarajevo, gradskih opština i boračkih organizacija položili vijence i crvene ruže u okviru manifestacije „Dani Istočnog Sarajeva“ i povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Mali Zejtinlik je za svakog stanovnika Istočnog Sarajeva najsvetije mjesto na ovom području, gdje su upokojeni oni koji su branili Republiku Srpsku i Istočno Sarajevo“, istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić.

Ćosić je novinarima na Sokocu rekao da se nastavlja obilježavanje dana i krsne slave Grada – Svetog Petra Dabrobosanskog, ali i Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Napominjući da je veliki broj srpskih boraca koji su sahranjenih na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu odbranio teritoriju koja je u ratu bila Srpsko Sarajevo, Ćosić je izrazio žaljenje zbog činjenice da su pojedine sarajevske opštine i naselja Srbi u miru morali napustiti jer Dejtonskim sporazumom nisu ostale u sastavu Republike Srpske.

„Time je njihova žrtva još veća. Branili i odbranili, a u miru, u slobodi za koju u se borili, morali su napustiti Srpsko Sarajevo u velikom dijelu i zato nikada ne mogu biti zaboravljeni“, rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, upravo zbog toga su u okviru manifestacije „Dani Istočnog Sarajeva“ i Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rukovodstvo grada, šest opština koje čine gradsku zajednicu sa predstavnicima regionalne i opštinskih boračkih organizacija danas odali počast srpskim junacima poginulim u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Ćosić je naglasio da će se opštine i grad Istočno Sarajevo u narednom periodu boriti za boračku populaciju, te iz godine u godinu popravljati položaj ljudi iz ove populacije i truditi se da osmisle za njih nove programe podrške.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Branko Koroman naglasio je da je program obilježavanja počeo na Malom Zejtinliku, gdje je sahranjeno skoro 1.000 srpskih boraca poginulih u obrani Sarajevsko-romanisjke regije i da će tako biti i ubuduće, kada se bude slavila sloboda.

On je dodao da te slobode ne bi ni bilo da više od 4.100 srpskih junaka nisu žrtvovali život u odbrani regije.

„Ne možemo koračati u budućnost ako čvrsto ne opravdamo i poštujemo prošlost i ovo će biti praksa i u budućim proslavama Grada“, poručio je Koroman.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica napomenuo je da je jedan od osnivača Grada Istočno Sarajevo i Vojničkog spomen-groblja Mali Zejtinlik i da je uvijek djelovao u pravcu stvaranja srpske sloge i jedinstva.

On je novinarima rekao da se ovih dana razmišlja o inicijativi da Vojničko spomen-groblje na Sokocu dobije naziv Novi Zejtinlik umjesto sadašnjeg Mali Zejtinlik.

Bjelica je naglasio da su povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na svim javnim ustanovama na Sokocu istaknute srpske zastave.

Vijenac na spomenik položio je danas između ostalih ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.

Srpski stanovnici Ilijaša, Ilidže, Hadžića, Vogošće i Grbavice, njih oko 120.000, su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustili odbranjena vjekovna ognjišta jer nisu željeli da žive pod tuđom vlašću.

Srbija i Republika Srpska zajednički proslavljaju praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, na dan kada su srpske i savezničke jedinice u Prvom svjetskom ratu probile Solunski front.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments