Čolaković: „Alumina“ primjer zapošljavanja

0

ZVORNIK – Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Milko Čolaković rekao je danas u Zvorniku da kompanija „Alumina“ predstavlja ohrabrujući primjer kada je riječ o zapošljavanju i stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta u Srpskoj.

„Zbog svega što se čini i planira u ovoj fabrici u oblasti zapošljavanja, `Alumina` će imati podršku i prioritet kod Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske prilikom narednih projekata“, istakao je Čolaković nakon sastanka sa menadžmentom „Alumine“.

Čolaković je rekao da je tokom sastanka sa čelnicima Fabrike informisan o razvojnim biznis planovima „Alumine“, koji svojom realizacijom, kroz nove investiciono-proizvodne projekte, treba da omoguće uslove za prijem 300 do 500 novih radnika.

„To su zaista ohrabrujući podaci. Zavod za zapošljavanje će zajedno sa Zavodom za obrazovanje odraslih, pratiti zahtjeve `Alumine` za kadrom, da bi obezbijedili potrebna zanimanja, posebno trećeg i četvrtog stepena“, istakao je Čolaković.

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno je 144.000 nezaposlenih, dok će ove godine, kroz projekte koje realizuje Zavod, posao dobiti oko 2.500 lica.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Mile Matić napomenuo je da se u Fabrici intenzivno radi na novim projektima i diverzifikaciji proizvodnog programa, koji bi trebalo da obezbijedi povećanje proizvodnog kapaciteta i plasman proizvoda na inostrano tržište.

„Kompanija `Alumina` izvozi proizvode u 22 zemlje Evrope i svijeta. Pred fabrikom je mnogo izazova tako da ljudske resurse smatramo veoma važnim pitanjem za realizaciju naših planova“, istakao je Matić i dodao da se u fabrici posebno radi na obezbjeđivanju uslova za zapošljavanje ljudi, ali da je, pri tome, potrebno da se pripremi i tržište.

Ističući da obrazovni sistem treba prilagoditi potrebama privrede, Matić je naveo da je zbog oskudne potrebe pojedinih deficitarnih zanimanja neophodna veća integracija privrednih subjekata sa fakultatima i drugim obrazovnim ustanovama.

„Potreban je dug period da se ljudi pripreme i obuče za rad u ovakvim proizvodnim sistemima“, rekao je Matić, ocjenivši da je na tržištu rada velika neusklađenost kadrova i zanimanja potrebnih za privredu i rad u proizvodnom procesu.

U saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, u „Alumini“ je u toku realizacija projekta prijema pripravnika kroz projekat „prvi posao“, gdje će biti angažovano 25 visokoobrazovanih kadrova različitih profila.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici direktora „Alumine“ Stevo Savić i Andrija Kulić, te šef Biroa za zapošljavanje Zvornik Goran Petrović, saopštila je Služba za odnose s javnošću ove kompanije.

Osnovna djelatnost kompanije „Alumina“ je proizvodnja glinice, hidrata, zeolita, vodenog stakla.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments