Članovi „Vučje stope“ krenuli u pohod na Mon Blan

0
Članovi

FOČA – Članovi Planinarsko-speleološkog društva „Vučja stopa“ iz Foče uputili su se danas u pohod na najviši vrh Alpa – Mon Blan /4.810 metara/ i tako postali prva organizacija iz ove lokalne zajednice koja je krenula u osvajanje najvišeg planinskog vrha u Evropi.

Nakon što su se prošle godine popeli na najviši vrh Julijskih Alpa i Slovenije – Triglav /3.862 metara/, pet fočanskih zaljubljenika u prirodu namjeravaju da savladaju i veoma zahtjevni uspon na „Bijelu planinu“, koja se nalazi na granici Francuske i Italije.

Ognjen Matović, Vladan Smrekić, Vladimir Kulić, Milanko Vuković i Igor Rašević iz „Vučje stope“ spremni su da se upuste u izazov.

Predsjednik „Vučje stope“ Ognjen Matović kaže da su zadali sebi cilj da svake godine osvajaju po jedan vrh koji je van BiH.

„Zajednička ideja je da to bude Mon Blan, samim tim što nijedna ekspedicija iz Foče ranije nije osvojila vrh Evrope. Spremali smo se, imamo dosta iskustva, dugo se bavimo planinarenjem, nabavili smo opremu za ekstremno penjanje i ako nam se poklope vremenski uslovi očekujemo da ćemo bez problema osvojiti Mon Blan“, kaže Matović.

Da bi se popeli na krov Evrope, Fočacima će biti potrebno desetak dana, pod uslovom da ih posluže vremenske prilike.

Član Društva Vladimir Smrekić kaže da su psihofizički spremni za ono što ih očekuje.

„Put je dug oko 1.300 kilometara, podijelićemo ga parcijalno. Idemo prvo u LJubljanu, zatim do gradića Ćervinjo u srcu Alpa. Odatle se penjemo na vrh Brajthorn koji se nalazi na Alpima u Švajcarskoj, a zatim se selimo u Šamoni, tu nam je baza za penjanje na Mon Blan“, rekao je Smrekić.

On kaže da je uspon planiran za petak, 1. septembra, a stizanje na vrh dan kasnije, dok je u nedjelju, 3. septembra planiran povratak u Šamoni.

„To je dvodnevni uspon. Ima oko šest, sedam sati dnevnog pješačenje i prelazi se visinska razlika od oko 1.000 metara i više, što zahtijeva jaču fizičku spremnost. Na tim visinama je teže kretanje, vazduh oštar, tako da je sve to malo otežavajuće, ali mi smo spremni za podvig“, rekao je Smrekić.

Fočanske planinare, osim brojnih sugrađana, ispratila je i Jasmina Davidović, ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske.

„Lijepo je to na ovaj način predstavljaju Foču i Republiku Srpsku. To je ponos svih nas. Riječ je o momcima koji su spremni i iskusni i razvijaju sport i planinarenje. Pomogli smo ovaj njihov uspon sa 7.000 KM, a kada se vrate razgovaraću sa njima o nabavci planinarske opreme koja im je još potrebna“, rekla je Davidovićeva.

Osim resornog ministarstva, članovima „Vučje stope“ novčana i drugu podrška stigla je i od opštine Foča, kao i od brojnih lokalnih preduzetnika i ugostitelja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare