Ćirilica mora da se zaštiti

0

BANJALUKA – Ćirilica mora da se zaštiti, ne smije se dozvoliti da se iz bilo kog razloga potiskuje iz srpskog jezika, rekao je predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika u Srbiji Sreto Tanasić.

Tanasić je naveo da ohrabruje to što se čulo od predstavnika Srba s obje strane Drine koji su, kako su naveli, dogovorili da do 15. septembra – Dana jedinstva, usvoje nacrte zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

„Vest koju smo čuli ohrabruje. Danas se ne zna šta je službena upotreba srpskog jezika, gde nužno da se upotrebljava, u kojim domenima“, rekao je Tanasić za „Glas Srpske“.

Prema njegovim riječima, zakon treba da kaže gdje je potrebno upotrebljavati srpski standardni jezik, a postojanje druga dva naroda u Srpskoj ne bi smjelo uticati na to da Srbi izgube svoje pismo – ćirilicu.

„S obzirom na to da su u Srpskoj konstitutivna i druga dva naroda, potrebno je omogućiti njima da se služe latinicom bar u onoj meri u kojoj se u drugom entitetu omogućuje prisustvo ćirilice“, rekao je Tanasić, koji je i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Srpske.

U svakom slučaju, istakao je, ćirilica mora da se zaštiti, ali ne na štetu onih koji ćirilicu ne doživljavaju kao svoje pismo.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Sputnik Srbija)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare