Cilj – završiti uređenje planinarskog doma

0

SOKOLAC – Sokolačko Planinarsko društvo „Glasinac“ će u ovoj godini raditi na unutrašnjem i vanjskom uređenju Planinarskog doma „Crvene stijene“ na Romaniji, u čiju je izgradnju, prema procjeni izvođača, do sada uloženo oko 50.000 KM, rekla je Srni sekretar Društva Vera Mijatović.

Mijatovićeva je navela da su sredstva za objekat, čija je površina 120 metara kvadratnih, obezbijeđena uz pomoć opštine Sokolac, grada Istočno Sarajevo, lokalnih drvoprerađivača, sponzora i donatora, privatnih preduzeća i javnih ustanova, te sredstvima dobijenim kroz projekte međunarodnih organizacija „PRO Budućnost“, Fondacija „Mozaik“, „Vrld vižn“ i UNDP.

Prema njenim riječima, većinu radova, osim postavljanja krovne konstrukcije, izveli su volonteri, odnosno članovi ovog planinarskog društva u radnim akcijama.

Mijatovićeva je najavila da će, čim vremenski uslovi dozvole, biti nastavljeno vanjsko uređenje, radovi na spratu planinarskog doma sa sobama kapaciteta 30 kreveta, biće dovedena voda, te dograđen dio za tuš-kabine i toalet.

Ona je ocijenila da će za te radove biti potrebno oko 20.000 KM, koje će planinari obezbijediti vlastitim sredstvima od članarina, radnim akcijama, apliciranjem na javne pozive, te pomoći opštine Sokolac i grada Istočno Sarajevo.

„`Glasinac` je u ovoj godini planirao organizovanje nekoliko manifestacija, među kojima i Peti proljećni pohod na najviši vrh Romanije, Veliki Lupoglav na 1.652 metra nadmorske visine, koji bi trebalo da bude realizovan 12. aprila, te Deveto memorijalno takmičenje u planinarskoj orijentaciji `Svjetlana Komlenović` uz pohod `Stazama Romanije`, u oktobru“, najavila je Mijatovićeva.

Mijatovićeva je rekla da će sokolački planinari učestvovati na svim pohodima prijateljskih društava i akcijama predviđenim kalendarom Planinarskog saveza Republike Srpske i BiH.

Ona je naglasila da će posebnu pažnju i u ovoj godini posvetiti masovnosti Društva, radu sa djecom i mladima i njihovom učešću u planinarskoj orijentaciji.

Mijatovićeva je istakla da je prošla – jubilarna, deseta godina postojanja „Glasinca“ bila najuspješnija od osnivanja i planinari su ostvarili decenijski cilj – ukrovili svoj dom na lokalitetu Nadromanija, /na Romaniji/, te uredili kuhinju i kamin-salu.

„`Glasinac` je pravi primjer da plansko djelovanje, entuzijazam i ljubav prema prirodi daju velike rezultate, a posebno se ponosimo svojim domom izgrađenim na mjestu odakle počinje većina planinarskih, te biciklističkih staza planine Romanije“, istakla je Mijatovićeva.

Ona je navela da su prošlu godinu obilježile uspješne organizacije Četvrtog pohoda na Romaniju „Planine te zovu“, Osmog memorijalnog takmičenja u planinarskoj orijentaciji, osvajanje bronzane medalje učešćem u sistemu takmičenja Republike Srpske i pobjednički pehari sa 56. MOSI.

„Prošlu godinu je obilježilo i učešće naših članova u pohodu u Pjenovac i Stari Brod na Drini, izlet u Ziličinu, te slet planinara u Han Pijesku“, rekla je Mijatovićeva.

Mijatovićeva je rekla da su članovi „Glasinca“ lani osvojili Trebević, Zelengoru, Treskavicu, Bjelašnicu, Visočicu, Volujak, Durmitor, Cer i Kajmakačalan.

Planinarsko društvo „Glasinac“ osnovano je na Sokocu prije deset godina i broji oko 100 članova.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare