Cilj – Veći kvalitet osnovnog obrazovanja i vaspitanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nacrtom Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju želi se poboljšati kvalitete obrazovanja i vaspitanja, te redefinisati neka pitanja postojećeg zakonskog rješenja koja su se pokazalo neprimijenjiva, izjavila je predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Gordana Dukić.
Dukićeva, koja je i načelnik Odjeljenja Ministarstva za osnovno obrazovanje i vaspitanje, navela je da kvalitet obrazovanja i vaspitanja podrazumjeva podizanje kvaliteta stručnog usavršavanja nastavnika, dok se u težište zanimanja stavlja učenik.

„Nakon završetka osnovnog vaspitanja i obrazovanja, stavljamo akcenata na ishod, odnosno učenik mora da razvije kompetencije do ličnog maksimuma, da bude osposobljen za nastavak školovanja i pripremljen za cjeloživotno učenje“, istakla je Dukićeva, prije održavanja javne rasprave o nacrtu ovog zakona u Istočnom Sarajevu.

Prema njenim riječima, novim zakonom ide se ka funkcionalnom znanju i kompetencijama, a dat je i poseban značaj nadarenoj djeci.

Dukićeva je naglasila da su novim zakonom drugačije definisani učenici sa posebnim potrebama.

Ona je pojasnila da je od 1994. godine Unesko usvojio izvještaj, prema kojem su djeca sa posebnim potrebama ne samo ona sa smetnjama u razvoju i ona koja imaju problema u ponašanju, već i talentovana i nadarena.

„Novost u novom zakonu jeste što smo definisali da se opisno ocjenjuju samo učenici koji imaju umjerenu i težu mentalnu retardaciju“, rekla je Dukićeva, dodavši da je novina i uvođenje idividualnih programa koje donose stručni timovi, a predlažu ga nastavničkom vijeću.

Kada je riječ o rukovođenju i upravljanju, ona je navela da novi zakon predlaže da direktora imenuje resorni ministar, a ne školski odbor, što je do sada bilo u praksi, te dodala da će im se na taj način sačuvati radno mjesto nakon isteka mandata.

Prema riječima Dukićeve, novim zakonom je propisao da nastavnici mogi imati završen studij sa 180 ECC bodova, čime se želi sačuvati njihova socijalna sigurnost.

Kada je riječ o ekskurzijama, prava i obaveze organizacije padaju na škole, bez saglasnosti Ministarstva, s tim što i dalje ostaje dužnost i obaveza škole da program ekskurzije dostavljaju, kao i do sada Pedagoškom zavodu.

Nacrt zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju usvojila je Narodna skupština Republike Srpske u drugoj polovini maja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare