Cilj – Otvaranje preduzeća i zapošljavanje

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu danas je, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, promovisano takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju „TNTI 2012“ .

Koordinator u Inovacionom centru Banjaluka Vladimir Ćorda rekao je novinarima da se na konkurs, koji je otvoren do 25. maja do 20.00 časova, mogu prijaviti fizička i pravna lica, elektronski, putem internet stranice www.inovacija.org.

Takmičari formiraju tim od tri člana u kojem su stručnjaci iz različitih oblasti.

„Uslov za učešće je da postoji izrađen prototip inovacija za tržište, kao i ideja koja do prijavljivanja nije realizovana. Cilj je da od nečega što je u potpunosti novo ili od postojeće stvari koja je unaprijeđena stvorimo novo preduzeće, zaposlimo nove radnike i podstičemo inovarstvo među mladim ljudima“, objasnio je Ćorda.

Cilj takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, koje se već petu godinu organizuje u Republici Srpskoj, jeste promocija inovatorstva i podsticanje razvoja inovativnih ideja i njihovo pretakanje u komercijalne i poslovne ideje i komercijalne firme na tržištu Srpske.

„Novčani fond za podsticaj iznosi 30.000 KM. U prethodnih pet godina, od 177 prijavljenih, 50 je nagrađeno, a dodijeljeno je 190.000 KM novčanog podsticaja koje daje Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske“, naglasio je Ćorda.

Pored toga, kaže on, Inovacioni centar pruža mogućnost timu sa najboljom idejom da nastavi realizaciju u okviru Poslovnog inkubatora Inovacionog centra, koji kroz tri godine dodjeljuje podršku u vrijednosti 25.000 KM.

Ćorda je dodao da se značaj takmičenja ogleda u podsticanju razvoja firmi koje su zasnovane na inovacijama i novim idejama.

Nosilac projekta je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske, koje je prije pet godina u saradnji sa Ministarstvom nauke Srbije započelo projekat. U ovaj projekat uključeni su i Inovacioni centar Banjaluka, Privredna komora, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Savez inovatora Republike Srpske, kao i dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, istakao je Ćorda.

U Republici Srpskoj do sada je održano šest prezentacija. „Sutrašnjom prezentacijom u Trebinju završava se cjelokupan proces promocije, a 25. maja očekujemo prve rezultate. Prošle godine prijavljena su bila 42 tima, a ove godine očekujemo i više“, rekao je Ćorda.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare