Cilj – gradnja parka za pse

0

ZVORNIK – Cilj Kinološkog društva „Kanis“ iz Zvornika, koje je večeras obilježilo godišnjicu rada, jeste da u idućoj godini obezbijede gradnju parka za pse.
„To će biti ograđen prostor u kojem će se psi slobodno kretati i socijalizovati“, rekao je predsjednik Kinološkog društva „Kanis“ Vladimir Stevanović, dodajući da bi tako tako građani koji nisu ljubitelji pasa mogli da šetaju nesmetano i bez straha.

On je naglasio da će „Kanis“ u idućoj godini nastaviti aktivno da radi na sprovođenju zacrtanih planova, kao što su edukacija mlađih članova, održavanje izložbi pasa, predavanja.

Stevanović je podsjetio da je Društvo zvanično počelo sa radom u novembru prošle godine, te da ima oko 80 članova, što je izuzetan broj za ovu regiju.

„Društvo smo registrovali prije godinu dana, ali je ekipa zvorničkih ljubitelja pasa i prije toga počela sa radom. U godini za nama organizovali smo više događaja, kinološke večeri, smotre pasa, prezentacije, a najveći uspjeh nam je izložba pasa u Zvorniku koja je sigurno bila jedna od najbolje organizovanih i posjećenih u BiH“, istakao je Stevanović i zahvalio Gradskoj upravi za podršku u osnivanju i radu.

U okvru obilježavanja godišnjice rada Kinološkog društav „Kanis“ istaknuti kinolog, profesor na nekoliko fakulteta u Srbiji i dugogodišnji rukovodilac za obuku pasa u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Obrad Đokić iz Beograda održao je predavanje o organizaciji kinoloških društava, značaju izložbi i uzgojnog pregleda, rada sa štencima, ishrani i preventivnoj zaštiti.

Đokić je naglasio da je za svakoga ko želi da ima psa najbitnije da nauči nešto o njima jer psi nisu igračke, već bića koja znaju da misle i vole.

„Obuka pasa počinje bukvalno tridesetog dana života kada se psu mozak razvija, a nakon šest mjeseci slijedi ozbiljniji rad“, rekao je Đokić.

On je napomenuo da i mali psi mogu biti veoma opasni ako se pogriješi u njihovom vaspitanju.

Đokić kaže da je proučavao razne životinje, od vuka do tigra, ali ga je ljubav prema psima odvela u policiju, gdje im je posvetio 35 godina rada.

„Kroz moje ruke prošlo je oko 12.000 pasa, a jasno i ljudi kojima sam prenosio znanje. Napisao sam pet-šest knjiga o psima, držim seminare iz ove oblasti po cijeloj Evropi“, rekao je Đokić, koji je formirao i dva centra za obuku pasa u Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare