Četiri stana za smještaj deportovanih državljana BiH

0

FOČA – Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ambasador Švajcarske u BiH Hajnrih Maurer i predstavnik Katoličke službe pomoći /CRS/ Mark de Silva danas su lokalnoj upravi u Foči predali na upotrebu četiri stana za prihvat državljana BiH koji budu deportovani iz zemalja Evrope.
Stanovi u Studentskoj ulici, koje je opština ranije izgradila u potkrovlju stambene zgrade, dovršeni su i opremljeni sredstvima vlada Švajcarske, Lihtenštajna, resornog ministarstva i CRS-a.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac istakla je da je ovo obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

„Obavezali smo se da pružimo pomoć readmisiranim osobama, posebno onima koji nemaju gdje da se smjeste, a i onima kojima je potrebna reintegracija u društvo. Ovaj projekat posebno dobija na značaju u situaciji kada je najavljen veliki broj dolazaka po osnovu readmisije u BiH, posebno iz NJemačke, upravo prouzrokovan velikom migracionom krizom“, rekla je Borovac.

Ona je napomenula da ovakve osobe najčešće odlaze svojim kućama ili kod srodnika, ali da ima i onih kojima je smještaj potreban.

„Ne možemo imati pouzdane podatke o broju takvih osoba, dok ne stignu na aerodrom ili na granični prelaz. U prihvatnom centru u Mostaru su trenutno dvije takve osobe“, rekla je Borovac.

Ona je dodala da će opština iz ovog programa dobiti dodatnu pomoć za osobe koje uđu u stanove u iznosu od 8.000 KM po stambenoj jedinici, da bi mogli da plate dažbine.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da se opština obavezala da u narednih pet godina prihvata readmisirane osobe na period za koji treba da se snađu.

„Korisnici mogu da borave maksimalno po šest mjeseci, a nakon pet godina stanovi ostaju opštini i koristiće se za socijalne kategorije“, rekao je Mašić, dodavši da još nema zainteresovanih osoba za boravak u Foči.

Ambasador Švajcarske u BiH Hajnrih Maurer je rekao da je ovaj projekat rezultat partnerstva Švajcarske sa BiH i ugovora o migracionom partnerstvu iz 2009. godine.

„Pristup Švajcarske je takav, ne samo da zahtijevamo da zemlja primi građane po readmisiji, nego pomažemo državu i sve nivoe vlasti u BiH da odgovore na taj zahtjev jačanjem svih institucija, da bi mogli primiti svoje građane“, rekao je Maurer.

On je dodao da u Švajcarskoj živi oko 60.000 građana porijeklom iz BiH, koji su dobro integrisani, te da ih više od polovine ima švajcarsko državljanstvo, a ostali su riješili svoj status.

„U posljednjih par godina ima 200 tražilaca azila godišnje i ukoliko njihov zahtjev bude odbijen, biće naravno vraćeni u BiH. Međutim, ponavljam još jednom, Švajcarska ne zahtjeva samo da se prime, već ovdje pomažemo da se ti građani reintegrišu na odgovarajući način“, napomenuo je Maurer.

Opština Foča je jedna od 11 opština u BiH u kojima se provodi ovaj projekat i jedna od šest u kojima su rekonstruisane i opremljene stambene jedinice.

Ukupna vrijednost projekta je 1.860.000 KM, od čega su 1.275.000 obezbijedili Švajcarska i Lihtenštajn, 85.000 CRS i 50.000 resorno ministartvo, entiteti i lokalne zajednice. Četiri stana danas su predate na upotrebu i u opštini Goražde u Federaciji BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare