Četiri nova proizvoda u ovoj godini

0

ZVORNIK – Zvornička kompanija “Alumina” planira da tržištu ove godine ponudi četiri nova proizvoda – jedan iz oblasti hidrata, a tri iz programa alumosilikatne hemije.


Direktor Sektora marketinga u “Alumini” Radislav Filipović istakao je da je riječ o profitabilnim proizvodima, manjeg obima u odnosu na postojeće proizvode, ali koji obezbjeđuju stabilnost i još bolju tržišnu poziciju za ovu kompaniju.

On je dodao da su za dva proizvoda već započeli radove na instaliranju neophodne opreme i da je pripremljena tehnička dokumentacija, te da se izlazak na tržište s ovim proizvodima očekuje u prvoj polovini godine, dok će preostala dva proizvoda plasirati u trećem i četvrtom kvartalu.

U saopštenju kompanije “Alumina” ističe se da će ovakva razvojna politika doprinijeti još boljim partnerskim odnosima sa mnogim kupcima koje fabrika ima.

Filipović je naglasio da ova kompanije ima stabilnu poziciju na tržištu i da trenutno plasira proizvode u više od 20 zemalja svijeta, te da je jedina u Evropi koja nije direktno vezana za proizvođače aluminijuma i može sama kreirati svoje proizvodne programe.

On je naglasio da je cilj “Alumine” da sve raspoložive kapacitete stavi u funkciju razvoja i osvajanja novih proizvoda, te da su više od 150 visokoobrazovanih ljudi, od kojih su 80 sa inženjerskom diplomom, snaga ove kompanije.

Za rad “Alumine” u 2014. godini biće potrebno više od milion tona rude boksita, a trenutno su za zvorničku fabriku “vezani” svi rudnici boksita u BiH i Crnoj Gori.

Zvornička fabrika je i jedina fabrika na prostorima zapadnog Balkana i srednje Evrope koja proizvodi glinicu od rude boksita po Baerovom postupku, čime postaje interesantna za mnoge firme u svijetu.

Iz kompanije napominju da su konkurentske fabrike sa ovih prostora prestale sa proizvodnjom iz osnovne sirovine boksita i da su bazirale svoje kapacitete na daljoj preradi hidrata i glinice u specijalne vrste ovih proizvoda.

U saopštenju se podsjeća da je na prostorima nekadašnje Jugoslavije bilo pet fabrika za proizvodnju glinice, kao što je fabrika “Jadral” u Obrovcu koja je 1981. godine prestala sa radoma zbog nerentabilnosti proizvodnje i nedostatka vlastitih sirovina, a rad su okončale i Fabrika glinice u Mostaru, te fabrike u Sloveniji i Crnoj Gori.

Zaustavljanje proizvodnih kapaciteta glinice nije se desila samo na teritoriji bivše Jugoslavije, nego je većina fabrika u Evropi imala istu sudbinu.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments