Centru iz lokalnog budžeta 607.839 KM

0

SOKOLAC – Opština Sokolac obezbijedila je u ovogodišnjem budžetu 607.839 KM za Centar za socijalni rad, od čega za socijalnu zaštitu 468.905 KM, a za redovnu djelatnost 138.934 KM.

Direktor Centra Snježana Bašević rekla je danas Srni da će u okviru ovih sredstava za isplatu dodatka za pomoć i njegu drugog lica biti izdvojeno 291.240 KM, za smještaj štićenika u ustanove socijalne zaštite 88.935 KM, a za stalne novčane pomoći 59.710 KM.

Prema njenim riječima, revizija prava dječije zaštite se vrši svake godine u avgustu i septembru, zbog utvrđivanja materijalnog statusa porodice, koji je promjenjiv, i cenzusa koji je uslov za ostvarivanje ovog prava.

Ona je napomenula da je cenzus za ostvarivanje prava na dječiji dodatak za drugo dijete u porodici 75 KM, treće 80 KM i četvrto 90 KM po članu domaćinstva, a vrijednost procijenjene pokretne imovine ne može biti veća od 5.000 KM, ako porodica hoće da ostvari ovo pravo.

Baševićeva je rekla da je na području ove opštine sa 31. decembrom prošle godine ovo pravo ostvarilo 260 porodica, a pravo na materinski dodatak 40 porodica.

Nominalni iznos dječijeg dodatka za drugo i četvrto dijete je po 35 KM, za treće 70 KM, a za djecu ometenu u razvoju koja nisu smještena u ustanove socijalne zaštite i djecu bez roditeljskog staranja 90 KM.

Pravo na dječiji dodatak nema prvo, peto i svako naredno dijete po rođenju, a ima drugo, treće i četvrto dijete.

Ostvarivanje prava za pomoć u opremi novorođenčeta u iznosu od 250 KM ima svako novorođeno dijete, čija majka ima prebivalište na području ove opštine. Sve ovo finansira Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare