Čekaju znak za polazak na Himalaje

0

Planinarsko društvo „Javorina“ iz Pala jedino je društvo u Republici Srpskoj i BiH koje organizuje potpuno samostalne ekspedicije, čime na najljepši način promovišu našu zemlju širom svijeta.

Mladen Lukić, predsjednik „Javorine“, ističe da su se tim ekspedicijama upisali u istoriju planinarstva u RS i BiH, što je veliko zadovoljstvo, iako to znači mnogo više posla i troškova.


– Lakše je prijaviti se u ekspediciju iz Srbije, ali je ovako zadovoljstvo neuporedivo veće, jer će svi znati da naša zemlja ima planinare koji u spremni da pokore sve vrhove svijeta. Zato i nastojimo da organizujemo prvu ekspediciju iz Republike Srpske za Himalaje, čime ćemo osvjetlati obraz našeg planinarstva i na najvišim vrhovima planete – rekao je Lukić.

Pohod na Himalaje jedan je od najvećih i najvažnijih planova ove hrabre družine, koja je i ove godine organizovala niz pripremnih pohoda za ovaj najveći i najzahtjevniji.

– Osvojivši Denali (Mekinli) prošle godine, mi smo već ispunili uslov za prvu ekspediciju RS na Mont Everest. Sada praktično održavamo kontinuitet u boravku iznad 5.000 ili 6.000 metara – rekao je Lukić i dodao da samo čekaju da Vlada RS odobri prvu ekspediciju na Mont Everest.

Ove godine planinari „Javorine“ su uspjeli da obave pripreme osvajajući Kavkaz od 27. maja do 6. juna, gdje su po izuzetno surovim uslovima osvojili dva najviša vrha Evrope, Istočni i Zapadni Elbrus, na visinama od 5.642 metra i 5.621 metar.

– U toj ekspediciji Republike Srpske, kao i u onoj na Akonkagvu iz 2007. godine, učestvovali su zajedno planinari iz Istočnog Sarajeva i Banje Luke. Raduje me što je za planinara „Javorine“ Nemanju Sokovića ovo bio prvi uspon iznad 5.000 metara, tako da smo dobili nove potencijale za Himalaje i pohod na Everest i druge vrhove najvišeg gorja na svijetu – rekao je Lukić.

Za prvu ekspediciju na Himalaje sa prostora BiH ima sve više kandidata.

Tu su Banjolučani Zoran Novaković, Boro Knežević i Momir Zubović, Prijedorčanin Mihajlo Grahovac, Bijeljinac Slobodan Simikić, jedina žena, Vesna Došić iz Vlasenice, prva Srpkinja koja je zimi osvojila vrh Evrope i Rusije. Od Paljana su tu Milan Kovačević, Nemanja Soković, Mladen Lukić, te Vuk Soković iz Istočnog Sarajeva. Iza ovih planinara već su vrhovi Denalija, Kilimandžara, Istočni i Zapadni Elbrus, Akonkagva, odnosno svi oni imaju iskustva u pohodima iznad 5.000 metara i koji dolaze u obzir da učestvuju u prvoj ekspediciji na Himalaje.

– Osim Mont Everesta, koji je naš nezaobilazni cilj, u planu su nam usponi na veoma impozantne vrhove na Tjan Šanu – vrh Pobjeda od 7.500 metara i Kan Tengri od 7.100 metara, na granici Kirgistana i Kine – rekao je Lukić.

Osim alpinističkih pohoda, planinarsko društvo iz Pala organizuje i niz ekoloških, infrastrukturnih, humnitarnih i drugih akcija, čiji je cilj zaštita životne sredine i promocija zdravog načina života i odrastanja.

– „Javorina“ trenutno broji 185 članova, a interes za planinarenjem stalno raste, naročito u posljednjih nekoliko godina, kako smo postigli brojne uspjehe na međunarodnoj sceni. Jedan od najbitnijih projekata našeg društva jeste uređenje i markacija planinarskih i pješačkih staza na Jahorini i Ravnoj planini. Ove smo godine makirali 39 kilometara planinarskih staza, što je od velikog značaja za revitalizaciju ljetnog turizma na Jahorini – smatra Lukić.

Među ciljevima ove družine jeste i izgradnja planinarskog doma na Jahorini i Ravnoj planini, kao i osposobljavanje prirodnih alpinističkih poligona na stijenama Romanije.

Biciklističko društvo

Planinari i biciklisti iz Pala uspjeli su ove godine da osnuju Biciklistički klub „Javorina“, izrastao iz sekcije planinskog biciklizma, koja postoji već sedam godina unutar PD „Javorina“.

– Iza tih ljudi su brojna iskustva u biciklističkim ekspedicijama do Crne Gore, Srbije i Grčke. Organizovali su već dva poklonička puta na Hilandar, a postoje želje da sljedeće godine ogranizuju put do Kijeva, u Ukrajini, a zatim odlazak u Jerusalim – rekao je Mladen Lukić.

(www.palelive.com / Fokus – Srđan Šekara)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare