Čavarkapi 9, a Ćodi 6 godina zatvora za ubistvo Sofije Vukadin

0

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu osudilo je danas Lazara Čavarkapu na devet, a Vladimira Ćodu na šest godina i sedam mjeseci zatvora za ubistvo sedamnaestogodišnje Sofije Vukadin 24. marta 2013. godine na Palama.
Ćodi je Sudsko vijeće za pomaganje u krivičnom djelu ubistva izreklo zatvorsku kaznu od šest godina i šest mjeseci, a pet mjeseci zatvora za nedozvoljeno držanje oružja, te je izrečena jedinstvena kazna od šest godina i sedam mjeseci zatvora.

Čavarkapi i Ćodi je prema presudu pritvor produžen devet mjeseci i dužni su snosnisti troškove postupka.

U obrazloženju presude se, između ostalog, ističe da su krivično djelo Čavarkapa i Ćodo počinili kao što je i navedeno u činjeničnom opisu, što odbrana nije posebno osporavala.

„Sud smatra da će se ovakvom kaznom postići, kako generalna, tako i specijalna prevencija. Iako je Sud u obzir uzeo i olkašavajuće okolnosti i izrekao kazne malo ispod zakona, smatramo da se drugačijom presudom ne bi postigla svrha kažnjavanja“, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća sudija Zinaida Husić.

Advokat optuženog Ćode, Senad Dupovac je nakon izricanja presude novinarima rekao da ima namjeru da se žali na ovu presudu.

Delivoje Vukadin, djed ubijene Sofije, ocijenio je da je ova presuda sramotna i dodao je bi bilo bolje da su optuženi oslobođeni. „Ovo je znak da je Sudsko vijeće podleglo pritiscima“, rekao je novinarima Vukadin.

On je dodao da je upozoravao na postojanje pritisaka na Sud, podsjećajući da je i Sofijin otac Aleksandar ubijen u januaru 2000. godine, kao i njen stric Njegoš Vukadin 1999. godine.

„Za dvije godine ubijena su mi dva sina, a 2013. godine unuka Sofija i gasi mi se porodica – nemam nikoga“, dodao je Vukadin.

Čavarkapu je optužnica teretila da je 24. marta 2013. godine u blizini ugostiteljskog objekta „Jutro“ u Zanatskom centru u Palama nakon kraće svađe i fizičkog konflikta pucao u glavu maloljetne Sofije Vukadin, od čega je preminula.

Ćodo je prema optužnici, koju je zastupao tužilac Rajko Čočović, pomagao Čavarkapi u izvršavanju krivičnog djela, te da je držao oružje za koje ne posjeduje oružni list.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare