Чаваркапа: Дивно је бити просвјетни радник

0

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО – Наставник српског језика у Основној школи /ОШ/ „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву Мирослав Чаваркапа рекао је Срни да је дивно бити просвјетни радник, вољети свој посао и трудити се да га унапређујеш, те да му Светосавска награда много значи, јер обједињује труд и рад који је уложио и представља подстрек за будуће дане.

Чаваркапа, добитник Светосавске награде за 2023/2024. годину коју дод‌јељује Министарство просвјете и културе Републике Српске, истакао је да му је то мотив да још више појача рад и труд у образовању и васпитању ученика.

Он је захвалио људима у Министарству просвјете што и на овај начин цијене и мотивишу просвјетне раднике Републике Српске.

Чаваркапа, који ради у ОШ „Свети Сава“ од 2007. године, рекао је да је каријеру започео у Активу који су тада чиниле наставнице Мирослава Трнчић и Новка Сладоје, које су увијек биле доступне када му је било потребно неко појашњење, те да и он сада помаже млађим колегама на исти тај начин јер је тимски рад у школи веома битан и потребан.

Када је ријеч о наградама, Чаваркапа је издвојио признање које је добио за освојено прво мјесто на конкурсу литерарних радова поводом Дана Републике Српске 2017. године.

Он је указао да наградом сматра и то што га је Републички педагошки завод, на приједлог просвјетних савјетника, позвао да буде дио тима за израду задатака за малу матуру или један од учесника међународних семинара, као што је био о Холокаусту, који је одржан у Израелу 2018. године.

„За мене је награда када учествујеш у неком пројекту који ће кући у којој радиш донијети нешто лијепо и добро, а што ће бити од користи ученицима и свима нама који ту радимо. То значи да још има и биће људи и организација које виде и цијене нечији рад и труд. Главни мотив ми је увијек била жеља да, ако могу, допринесем нешто у мјесту у којем ме је Бог поставио“, рекао је Чаваркапа.

Он је додао да су главна мотивација у ваннаставним активностима ученици, а изазов је како свима њима, с обзиром да су у секцији ђаци од 6. до 9. разреда, приближити садржај и циљ неке активности.

„Изазов за наставника је како помоћи д‌јетету да савлада те прве кораке, а да се не повуче у себе и одустане од онога што је на први тренутак хтио да ради“, рекао је Чаваркапа.

Чаваркапа сматра да је наставник кључни фактор образовног система, те да су важни само континуиран рад, образовање и самообразовање.

Према његовом мишљењу, потребно је појачати систем неформалног образовања, семинара, вебинара и свега што је данас доступно.

„Наставник се постаје тек у учионици, не на факултету, а то многи заборављају. Чињеница, која ме плаши, јесте да су нам школе са мање, а не више ученика и морали бисмо о томе повести рачуна. Морамо пратити трендове, пружити ученику шансу да покаже таленте, јер давно неко рече да је свако дијете за нешто талентовано, само ми одрасли морамо наћи за шта“, указао је Чаваркапа.

Он сматра да су д‌јеца све мање наклоњена читању, зато што им је све досадно.

„Зато бисмо умјесто појединих лектирских наслова могли ученицима понудити нешто ново, као `Дане њихове књиге`. Да донесу неку своју књигу, да читају одломке, да о њима разговарамо… Ја тако радим. Мислим да не гријешим, а навике читања стичу у кући, али и у школи“, додао је Чаваркапа.

Он је рекао да су ученици у основној школи натјерани да буду свезналице, умјесто да им се, као што се и школа зове, пружи основно, а да се ваннаставним активностима – секцијама и различитим пројектима трага за оним што би ученику могла бити страст.

„Ученици који се угодно осјећају у простору у којем уче, постају опуштени, радо комуницирају и тако исказују оно што мисле. У школама су службе које имају задатак да са ученицима комуницирају, да им помажу, а често то раде, а да нас наставнике у неком тренутку `прескачу`. Обавеза свих нас је да смо ту за ученике, а не да се тјера мак на конац са неким, по мом мишљењу, мање важним стварима“, рекао је Чаваркапа.

Чаваркапа је навео да је програм „Брига о д‌јеци“ у школама од 2016. или 2017. године, али да о д‌јеци они брину од момента када су се одлучили за овај позив.

„То није новина. Новина је систем који је успостављен да би се ученику са проблемима помогло и то треба поздравити. Све остало радимо управо ми у учионици. Ту све почиње и завршава“, рекао је Чаваркапа.

Он је истакао да праве и искрене вриједности никада не пролазе и не губе на значају.

„Поручио бих ученицима, али и колегама да никада не одустају, да се непрестано труде и да заврше оно што започну. Препрека ће увијек бити, али они не смију бити обесхрабрени. Можда је и љепше кад искрсне нека препрека, јер тада ће им бити још драже и љепше да иду напријед и стигну до циља. Ништа добро и лијепо не долази олако, него као нека награда послије одрицања и труда. Зато само напријед, одважно и људски“, поручио је Чаваркапа.

Светосавска награда овогодишњим добитницима биће уручена на свечаној манифестацији „Наши учитељи“ 26. јануара у Д‌јечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

(www.palelive.com / Срна)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare