Ćajić: Zadržan povoljan bezbjednosni ambijent

1
Ćajić: Zadržan povoljan bezbjednosni ambijent

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Predrag Ćajić izjavio je danas da u februaru ove godine na području te uprave nije registrovano nijedno krivično djelo protiv života i tijela sa većim stepenom društvene opasnosti, te da je zadržan povoljan bezbjednosni ambijent.

Ćajić je na konferenciji za novinare na Palama rekao da u tom periodu nisu registrovana ni krivična djela koja bi po svojoj prirodi mogla da izazovu uznemirenost građana.

On je naveo da su policijski službenici u februaru evidentirali 48 krivičnih djela, što je za dva više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te da je nadležnom tužilaštvu podneseno 35 izvještaja protiv 39 lica, od kojih je 20 povratnika i jedan maloljetnik.

Ćajić je dodao da su u oblasti javnog reda i mira registrovana 32 narušavanja, što je za 60 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su u oblasti bezbjednosti saobraćaja registrovane ukupno 74 saobraćajne nezgode, gdje se bilježi povećanje za 11 saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti mjesec lani.

Ćajić je napomenuo da je Policijska uprava Istočno Sarajevo sačinila plan obezbjeđenja festivala „Egzit 84“, koji se od sutra do nedjelje, 18. marta, održava na Jahorini, i na kome se očekuje posjeta više hiljada ljudi.

„Prema planu u obezbjeđenju će, osim policijskih službenika ove Uprave, učestvovati i policijski službenici iz drugih organizacionih jedinica MUP-a Republike Srpske, sve sa ciljem što boljeg obezbjeđenja skupa i stvaranja povoljnog bezbjednosnog stanja“, naveo je Ćajić.

On je apelovao na posjetioce da izbjegavaju i suzdržavaju se od upravljanja vozila pod dejstvom alkohola ili drugih zabranjenih sredstava, kako bi manifestacija bila bezbjedna za sve učesnike.

„Iako su kapaciteti parkinga na Jahorini ograničeni, za sada se neće mijenjati režim saobraćaja“, rekao je Ćajić, dodajući da je ovim planom jedino predviđeno kretanje autobusa na relaciji Jahorina-Podgrab, koji se neće vraćati istim pravcem kako ne bi došlo do zakrčenja saobraćaja, već će to biti kružni put samo za autobuse.

Iznoseći podatke za februar ove godine u Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo, načelnik sektora Nebojša Popović rekao je da je prethodnog mjeseca zabilježen visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po poznatom i nepoznatom počiniocu.

„Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 89,8 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu 66,67 odsto. U momentu prijavljivanja po nepoznatom počiniocu registrovano je 14 krivičnih djela, a naknadnim operativnim radom rasvijetljeno je 10, od čega devet iz ove i jedno krivično djelo iz prethodne godine“, naveo je Popović.

On je istakao da je najviše krivičnih djela registrovano u oblasti opšteg kriminaliteta, njih 39, osam krivičnih djela iz privrednog kriminaliteta i jedno u vezi sa zloupotrebom droge.

Popović je naveo da su iz oblasti privrednog kriminaliteta nadležnim tužilaštvima podnesena tri izvještaja protiv pet lica za osam krivičnih djela, a riječ je o pronevjeri, zloupotrebi službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanju službene isprave.

Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 11.796 KM, dok je utvrđeni iznos protivpravne imovinske koristi 12.138 KM.

Prema njegovim riječima, prioritet policijskih službenika ove uprave u narednom periodu, naročito kriminalističke policije, biće na sprečavanju kriičnih djela iz oblasti zloupotrebe droge, krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, kao i rasvjetljavanje krivičnih djela po nepoznatom počiniocu koji su registrovani u prethodnom periodu.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je da je bezbjednosna situacija na zadovoljavajućem nivou.

On je dodao da su se u februaru dogodile 74 saobraćajne nezgode, u kojima nije bilo smrtno stradalih lica, kao ni prošle godine u uporednom mesecu, dok su registrovana 2.073 prekršaja u saobraćaju i sankcionisano 1.912 učesnika u saobraćaju.

Šehovac naglašava da je po osnovu Zakona o oružju i municiji evidentirano šest prekršaja, a kada je riječ o nasilju u porodici u februaru je evidentirano osam slučajeva, od čega tri bila krivična djela i pet prekršaja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Uvžena gospodo policajci…
Sve to što vi kažete lepo zvuči, ali je stvarnost bezbjednosti u saobraćaju na području opštine Pale sasvim drugačija i nepovoljnija. Kada mislite da sankcionišete ove lokaklne mangupe koji divljaju po ulicama Pala, pretiču na punoj, prolaze kroz crevena svjetla na semaforu, parkiraju se nepravilno gde stignu pa i ispred ili preko puta same stanice javne bezbjednosti Pale…Pored kafića Amfora, pored znaka zabranjeno parkiranje i zaustavljanje redovno se parkiraju lokalni đilkoši..blokirajući i sam ulazak u ulicu i funcionisanje raskrsnice i semafora…
Nažalost svi znaju ko su ta lica, pa i polocajci ali reakcije nema.
Lp.