Budžet za šest mjeseci ostvaren sa 34 odsto

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, u koji je prikupljeno 1,8 miliona KM ili 34 odsto od plana.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić istakao je da su u prvih šest mjeseci smanjeni poreski prihodi za pet odsto, a neporeski prihodi ostvareni su samo sa 22 odsto od plana.

“U prvih šest mjeseci nismo uspjeli da ostvarimo značajne prihode od naknada za gradsko građevinsko zemljište, rente i prodaje zemljišta”, rekao je Ćosić.

On je naglasio da je do smanjenja neporeskih prihoda došlo zbog teške ekonomske situacije u građevinskom sektoru i privredi na području opštine.

On je dodao da se nakon juna ova situacija popravlja, ali da nije siguran da li će do kraja godine biti ispunjen budžetski plan.

 

Kada je riječ o poreskim prihodima, Ćosić je istakao da je opština oštećena po tom osnovu, zbog čega je pripremio analizu koju će uputiti Ministarstvu finansija Republike Srpske, a ovaj dokument je već uputio Narodnoj skupštini Srpske.

On je pojasnio da se sredstva od PDV-a raspodjeljuju na osnovu odluke koja je utvrđena 2009. godine, prema kojoj opština svake godine dobija manje sredstava, zbog čega će pokušati sa republičkim vlastima da utiče na to, kako bi došlo do povećanja ovih sredstva u budžetu opštine.

Ćosić je istakao da opštinu opterećuju i naslijeđeni gubici iz prethodnih godina, zbog čega su od ukupnog iznosa sredstava u budžetu, jednu trećinu koristili za isplatu ovih dugova. “Ono što je pozitivno jeste da su prihode pratili rashodi”, rekao je on.

Skupština je danas usvojila i Nacrt rebalansa budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo za ovu godinu, kojim će budžet bidi smanjen za oko 70.000 KM u odnosu na planirani budžet od 5.400.000 KM.

Ćosić je istakao da je suština rebalansa preraspodjela sredstava u korist kapitalnih projekata, te dodaje da je moguće da ove godine rade i drugi rebalans budžeta, jer očekuje da će opština uspjeti ostvariti prihode oko 4,5 do pet miliona KM.

Odbornici SDS-a su glasali protiv izvršenja i rebalansa budžeta za ovu godinu, jer smatraju da je budžet nerealno planiran.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović istakao je da je budžet loš, prihodi su smanjeni, a troškovi se povećavaju.

Tošović je istakao da postoji rješenje za bolje punjenje budžeta, a to je naplata potraživanja opštine, koja iznose oko 2,5 miliona KM.

On kaže da budžet opštine opterećuje i investicija u studentsku menzu, koje više nema, a opštini je napravljena šteta od oko 3.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments