Budžet za narednu godinu 9,3 miliona KM

0

ISTOČNA ILIDŽA – Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža danas su jednoglasno usvojili budžet za narednu godinu u iznosu od 9,3 miliona KM, čime su stvoreni uslovi za dalje funkcionisanje ove lokalne zajednice.

Usvajanje ovog jedinstvenog dokumenta uslijedilo je nakon usaglašavanja određenih amandmana sa predstavnicima klubova odbornika, te obrazloženja načelnika opštine Marinka Božovića.

„Izuzetno je važno da je ostao predviđeni projekat koji se odnosi na eksproprijaciju zemljišta i izgradnju mosta u poslovnoj zoni Radulovac, za koji su predviđena sredstva za izgradnju kompletne infrastrukture“, rekao je Božović novinarima u pauzi sjednice.

Odbornici su na današnjoj sjednici prihvatili određene amandmane koji se odnose na proširenje socijalne zaštite, pronatalitetnu politiku i stipendije što će, definisanjem određenih pravilnika, biti realizovano.

Božović je naglasio da su znatno smanjena sredstva za obilježavanje krsne slave opštine, kao i za medije, dodajući da će morati biti postignute dodatne uštede za potrošnju goriva i za mobilne telefone.

Odbornici danas nisu usvojili rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 8,4 miliona KM, za koje je reserno ministarstvo dalo saglasnost, jer ga je odbacila skupštinska većina koju čine o SNSD-a, Ujedinjena Srpska, DNS i tri nezavisna odbornika.

Božović smatra da je skupštinska većina odbacila rebalans budžeta bez adekvatnog obrazloženja.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Nebojša Šešlija izjavio je da budžetski okvir koji je ponuđen u rebalansu nije zadovoljavajući jer sredstva u okviru neporeskih prihoda neće biti ispunjena.

„Načelnik je više puta prekršio zakon kroz sam rebalans zato što se u aprilu krenulo u izvođenje određenih građevinskih radova, odnosno kapitalnih projekata za koje nije imao odluku Skupštine opštine. Ta sredstva nisu predviđena budžetom, a mi ne želimo da učestvujemo u prikrivanju nelegalnih radnji rukovodstva opštine“, rekao je Šešlija.

On je istakao zadovoljstvo što je SNSD sa svojim koalicionim partnerima učestvovao u donošenju budžeta za narednu godinu.

Navodeći da su imali zamjerke za veliku budžetsku osnovu jer smatraju da su poreski prihodi nerealno planirani, Šešlija je rekao da će prepustiti načelniku da te prihode obezbijedi.

„Moram istaći zadovoljstvo da su naši amandmani na sam budžet usvojeni, tako da ćemo prvi put imati sufinansiranje boravka djece u obdaništima na području opštine, te izdvajati pomoć za pronatalitetnu politiku, pa će sve majke sa četvoro i više djece koje imaju jedno maloljetno dijete imati mjesečne prihode“, rekao je Šešlija.

On je dodao da će njihovim amandmanom biti riješen i višegodišnji problem vodosnabdijevanja naselja Gornji Kotorac, kao i goruće pitanje naselja Dobrinja jedan, kao i Trga kralja Aleksandra, koji je u veoma lošem stanju.

Među važnim projektima koji će zahvaljujući njihovim amandmanima biti realizovani, Šešlija je naveo izgradnju igrališta u Vojkovićima i stipendiranje svih studenata sa područja opštine koji imaju prosjek ocjena viši od sedam, što do sada nije bio slučaj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare