Budžet za narednu godinu 6,2 miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo usvojila je na današnjoj sjednici budžet za 2015. godinu od 6.200.000 KM, što je za oko milion KM manje u odnosu na rebalans ove godine.

Načelnik opštine LJubiša Ćosić rekao je novinarima u pauzi zasjedanja da je budžetom za narednu godinu planirano oko 1.101.000 KM za kapitalne investicije, a ta suma najvećim dijelom biće utrošena u izgradnju obdaništa, završetak radova na Domu zdravlja, nabavku vozila za Komunalno preduzeće, izgradnju dječijeg igrališta.

Ćosić je naglasio da je i za narednu godinu najveći dio budžeta planiran za budžetske korisnike – Kulturni centar, Boračku organizacija, Crveni krst i ostalo, dok je za subvencije privredi i poljoprivredi planirano 100.000 KM.

Za podršku pronatalitetne politike planirano je 25.000 KM, za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika 80.000 KM i 65.000 KM za stipendije studentima.

„Budžet je više potrošačkog nego razvojnog karaktera, ali ćemo i u idućoj godini nastaviti trend radova na infrastrukturnim projektima i izmirenja obaveza budžetskim korisnicima“, rekao je načelnik.

Danas je usvojen i rebalans budžeta za ovu godinu od 7.540.000 KM što je za oko dva miliona više u odnosu na plan od 5.580.000 KM.

Načelnik Ćosić rekao je da su glavni razlog povećanju budžeta donacije viših nivoa vlasti.

Skupština je na današnjoj sjednici razmatrala i prijedlog odluke o načinu i uslovima prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 72.000 metara kvadratnih Agenciji za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH.

Ćosić je naglasio da je proces prodaje ovog zemljišta počeo još prije četiri godine, pravobranilac BiH to zemljište je bio uknjižio jedan kroz jedan na BiH, ali je opština uspjela da zemljište uknjiži u svoje vlasništvo.

„Mislim da je dobro da se tu gradi baza specijalne policije Sipe, jer im je i sjedište ovdje“, rekao je Ćosić i dodao da je potrebno da se uredi ta zelena površina, koja je sada klizište, za šta je predviđeno oko 800.000 KM.

Ćosić je naglasio da će se o ovom pitanju provesti javna rasprava među stanovništvom, a upoznao je i vrh Republike Srpske koji je dao podršku.

Prema njegovim riječima, sa stanovišta bezbjednosti ovo je bolje za građane i ni u kom slučaju neće ugroziti njihovu bezbjednost i zdravlje.

On je naglasio da nije primarni cilj opštine da naplati 445.000 KM za zemljište, već da taj prostor uredi, te pojasnio da su ova sredstva planirana rebalansom budžeta za ovu godinu.

On ističe da je cijena šest KM po kvadratu, a ne 20 KM kolika je cijena gradskog građevinskog zemljišta u trećoj zoni, jer vještak geološko građevinske struke tvrdi da postoji opasnost od klizišta, uz obavezu ulaganja u potporne zidove.

Klub odbornika SDS-a glasao je protiv budžeta za narednu i rebalansa za ovu godinu.

Odbornik SDS-a Slavko Tošović istakao je da su bili protiv budžeta za narednu godinu, jer su odbijeni svi njihovi, kao i 130 amandmana koje su uputili građani sa javne rasprave.

Tošović je dodao da je za budžet za narednu godinu realno da ne prelazi pet miliona KM.

On je naglasio da su u rebalans budžeta ubačena i sredstva od prodaje zemljišta, iako ta odluka još nije donesena i ne zna se da li će biti realizovana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare